top of page

Wheeler. Paradiset i Colorado kun få vil se.

Colorado

Skærmbillede 2018-10-08 kl. 21.38.20.jpg

Historiens største vulkan skabte Wheeler.

Der skulle ikke gå lang tid efter kaptajn George Wheeler i 1874 fandt dette område og til det blev udråbt, som Colorados første nationale monument. 

Titlen var bestemt passende, for områdets skønhed bør bringe det i top 3 over USA flotteste steder. Med den fornemme titel National Monument (lige under titlen nationalpark) var der lagt op til en regional turisttræffer og lokal mulighed for at tjene kassen.

 

Der var bare et problem. Der kom ikke nogen. Som i slet-ingen.  

Det er på en måde et paradoks, at man står med, efter min personlige mening, USAs flotteste sted og selv idag kommer der dagligt højst 12-14 mennesker. I højsæsonen forståes. De fleste er geologer, fotografer og eventyrer. De ved alle hvad de får, når de er nået frem og nu nærmer vi os pointen. Wheeler er ikke helt let at komme til.

 

Myndighederne valgte en god løsning. I stedet for at anlægge en asfalteret vej derop, med visitorcenter, parkeringsplads, toiletter, campingplads og spisested, nedtonede man hele affæren i erkendelse af, at det kunne Wheelers geologi slet ikke bære.

 

Man valgte derfor, at gøre området til Wilderness (La Garita Wilderness Area), hvilket er lig med fredning. 

Wheeler Geological Areal er stedets officielle titel. Da området ligger i 4 kilometers højde, starter sæsonen først sidst i maj.  

 

Super vulkan. 

Det var en enorm vulkan (nogle forskere siger verdens største), der over tid skabte Wheeler. Vulkanen hærgede for 28 millioner år siden og dækkede hele Colorado med meter tyk aske. 

Således er Wheeler's mærkelige stenkompositioner en slags fodnote fra regionens voldelige geologiske fortid. Når man står på kanten af Wheeler må man naturligt tænke: “Hvad pokker er der lige sket her”? 

Hele området er spækket til med søjler, tårne, slotte, kupler, bizzare skulpturer og stødtænder i én stor buket. En buket National Geographic Magazine sammenlignede med "Guds vidunderlige Have”. Ved fuldmåne ligner klipperne en forbudt by, hvor hoodoos og spir står vagt som hvide goblins. 

Wheeler ligger tæt på bjergbyen Creede der er en gammel sølvmineby, men idag er det mest turister, der besøger den hyggelige by, i det sydlige Rocky Mountains.

Hvordan kommer man dertil:

Fra Creede kører man 7.3 miles sydøst ad Hwy. 149 til Pool Table Road. Kommer man fra syd via Spring Gulch kører man 14 miles til Pool Table Road. Følg denne 9 miles op til. Du kommer til en pæl, der markerer resterne af den gamle Hansons savværk campground. Herfra kan man gå eller køre ATV. Nogle steder vil der være spor, andre steder ikke. Man skal flere gange gennem mindre vandløb.

Jeg anbefaler stærkt at man bruge tekniske hjælpemidler på denne rute, for den er lidt kompliceret. APPs som f.eks Alltrails og Wikilock er gode til at vise vej på en mobiltelefon.

Vil man vandre turens 24 km, bør man overnatte deroppe. Er man der kun en dag, anbefaler jeg brug af ATV. I Creede kan man leje dem hos Creede ATV. En ATV til Wheeler koster ca. 200$. Turen derop tager ca. 2 timer.

 

Man kan også overnatte i hyggelige Creede, der områdemæssigt minder om Østrig. Lidt nord for Creede finder man efter sigende Colorados flotteste vandfald ved North Clear Creek Falls.

En tur som denne skal man planlægge grundigt, så man ikke får ubehagelige overraskelser, der ødelægger oplevelsen af Wheeler.

Se også:

I nærområdet finder man byerne Ouray og Silverton, der ligger på smukke Million Dollar Highway.  

Foto venligt udlånt af Michael Baughn, John Fowler og Keith & Denice.

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

© John Fowler

michael baughn7.jpg

© Michael Baughn

Wheeler blev Colorados første Nationale Monument, men ingen besøgte det.

© John Fowler

© John Fowler

Wheeler ligger i det sydlige Rocky Mountains.

michael baughn8.jpg

© Michael Baughn

God forberedelse, en ATV, godt vejr og lidt elektronik til at finde vej. Sværere er det ikke!

© John Fowler

Wheeler by Keith & Denise

© Keith&Denise

Geologiske skabninger fra eroderet supervulkan. 

ATV to Wheeler.

© Keith&Denise

Lej en ATV i Creede og kom op til Wheeler på 2 timer.

michael baughn2.jpg

© Michael Baughn

Kun 12-14 personer kommer her i højsæsonen fra juni til november.

michael baughn5.jpg

© Michael Baughn

Fra Nationalt Monument til fredet Wilderness.

bottom of page