top of page

Ah-Shi-Sle-Pah

Wilderness Study Area

Klik på kortet.

New Mexico

Indrømmeret. Jeg er til falds for skønhed. Jeg er faldet for een jeg aldrig har mødt og hvis navn jeg knap kan udtale.

“Ah-shi-sle-pah", hedder “hun”. Jeg formoder det er en “hun”. Skønheden kræver det. Hvad er det dog for et navn?. Jeg aner ikke hvad det betyder. Måske noget på Navajo sprog. 

 

Hun er fra New Mexico og hun ligner ikke noget, der kommer fra min egen planet. Der er noget månelandskabslignende over hende, kombineret med en særlig trolddom og magi.

 

Vi har aftalt at mødes. En date. Datoen er på plads. 

 

Ah-shi-sle-pah Wilderness Study Area, hedder hun helt nøjagtigt. Hun er kendt i geologiske kredse og er vant til at være ombejlet af mange mænd. Videnskabsmænd.

 

Hun er imidlertid total kold over for de mandlige blikke. Hun har været vant til det, siden den verdenskendte dinosaur jæger Charles Hazelius Sternberg i sommeren 1921 tog hende i besigtigelse og efterfølgende fortalte hele verden om hende. Han berettede om hendes finurlige former og smukke bløde       farver, han aldrig før havde set.

 

Sternberg kunne tillige berette om fund af 75 millioner år gamle kranier og knogler fra dinosaurer, krokodiller og skildpadder.

Den dag idag kan man stadig være heldig at finde knoglerester, men det er forbudt at fjerne disse fra området.

Se de smukke grå hoodoos søjler med de farvede caprocks, der mange steder står ensomt og ser ud til at gruble over tilværelsen. Andre steder står de i klynger og ligner nogen der er gået i læ for vejr og vind. 

Det siges at hendes “søster”, med det lige så mærkelige navn: “De Na Zin”, bor lige i nærheden, i Bisti Badlands og er lige så smuk og jomfruelig. 

 

I området er over 280 eksemplarer af fossile hvirveldyr gravet ud og udstillet på New Mexico Museum of History and Science i Albuquerque, samt på Statens Museum of Pennsylvania.

 

I området er der ingen faciliteter overhovedet, så vær forberedt på et møde med naturen. Vand og hat er altid nødvendigt på disse kanter. 

Ah-shi-sle-pah ligger 60 mi syd for Farmington Tag Hwy 371 indtil milepæl 61. T.v af CR-7650 i 7,8 miles. Drej t.h. ad CR-7870. Efter endnu 9,4 miles til venstre ad Hwy 57. Ved 2,8 miles skal du kigge efter spor på venstre side. Gå mod nord. Obs. Det er 20 miles på grusveje, men vejen er normalt fin. Se oversigtskort her. (print det ud)!

Hav det printede kort med vejnavnene med, for området er ikke let at finde. "Indgangen" er mere en frakørsel, end en vej. Tæt på området ser man en høj pæl med et bildæk på. Et meget lille skilt på 5x30 cm, viser at man er ved trailhead. Herefter skal man blot følge markvejen de sidste 400 meter.

GPS: 36°09'15.5"N 107°53’34.5"W

Ah-shi-sle-pah kan også tilgås fra øst ad Hwy. 550 fra Bloomfield, drej til højre på Hwy. 57 på Blanco Trading Post (mile markør 123,2) og fortsæt sydvest 18 miles indtil du når sporet til Ah-shi-sle-pah på højre hånd side.

Man kan ikke sige det er en blind date, for jeg har jo set billeder af hende. Til gengæld er det sparsomt med informationer jeg har om hende. Jeg ved, at hun er en slags studieobjekt og er så smuk, at folk kommer landvejs fra, for blot at se hende. Jeg glæder mig til mødet i påsken 2017. Jeg tager en blomst med. Det manglede bare.

Tip:

En ny GPS app. Wikiloc, viser den nøjagtige vej. Se link

Hav et printet kort med vejnavnene med, for området er ikke let at finde. "Indgangen" er mere en frakørsel, end en vej. Tæt på området ser man en høj pæl med et bildæk på. Et meget lille skilt på 5x30 cm, viser at man er ved trailhead. Herefter skal man blot følge markvejen de sidste 400 meter.

Tip:

Når man kører på mindre grusveje (dirtroads) i områder uden skiltning, er det en god ide af bruge bilens triptæller.

Når du forlader bilen på et øde sted, så markér GPS'en, hvor din bil holder.

Se også:

Bisti Badlands ligger kun 30 min. herfra.

Ship Rock, Navajos hellige klippe

Tidsforbrug: 4 timer

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Hoodoos i Ah-shi-sle-pah Wilderness Study Area. roadtrip og nationalparker i usa.

© Drivingusa.dk

Hoodoos i Ah-shi-sle-pah Wilderness Study Area

280 fossile hvirveldyr er udgravet i Ah-shi-sle-pah. Roadtrip og nationalparker i usa

© Drivingusa.dk

280 fossile hvirveldyr er udgravet i området, der engang var hav.

Miniature hoodoos, kaldet caprocks i Ah-shi-sle-pah, New Mexico

© Drivingusa.dk

Videnskabsfolk fra hele verden kommer hertil.

Roadtrip til Ah-shi-sle-pah Wilderness Study Area, New Mexico

© Drivingusa.dk

Miniature hoodoos, kaldet caprocks (klippe med kasket).

Det vilde USA. Michael Bo Christensen. jpg

© Drivingusa.dk

Her ligger hun. Min date, Ah-shi-sle-pah. 

#Ah-shi-sle-pah Wilderness. drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Dinosaur jægeren Charles Hazelius Sternberg fandt i 1921 Ah-shi-sle-pah.

bottom of page