top of page

Organ Pipe Cactus

National Monument

Skærmbillede 2024-01-04 kl. 08.08.02.png

Arizona

Det amerikanske landskab rummer 4 ørkener. Chiricahua, Great Basin, Mojave og Sonoranørkenen, hvor de orgelpipe lignende kaktus gror i grænselandet mellem USA og Mexico.

 

I det bjergrige område lever Organ Pipe Cactus, der kan blive 200 år. I maj/juni dannes der en frugtlignende blomst, der minder om en passionsfrugt, med pigge på. Lidt usædvanligt springer blomsten kun ud om natten. Kaktussen står i grupper af 8-10 stk og de bliver 2-6 m høje. 

 

I modsætning til Saguaro kaktussen, der har sin egen nationalpark tæt Tucson, har de fleste Organ Pipe ingen arme, men nogle har guldfarvede grene der ligner nåletræer.

 

Parken ses bedst ved at køre Ajo Mountain Drive, en 33 km lang scenic drive på grusvej. Alle køretøjer kan køre ruten. Medbring en folder om turen, som udleveres på Visitorcenter-centret.

 

Ajo Mountain Drive

Organ Pipe har flere oplagte vandreture, som man bør tage først på dagen, inden det bliver for varmt. Bull Canyon Loop på 4,2 km tager 80 min. Arch Canyon Trail på 4,7 km og 382 højdemeter tager godt 2 timer og har en flot udsigt op mod den enlige arch. Begge har trailhead ved Ajo Mountain Drive.

 

Parken har talrige slags kaktus fx saguaro, cholla og ocotillo, samt masser af vilde blomster i den næsten mennesketomme ørken. Den minder tildels om Saguaro National Park, men har andre kaktustyper og langt færre besøgende, hvilket blot fremhæver følelsen af at opleve uspoleret natur.  

 

Quitobaquito Springs er et lille søområde, der ligger kun 10 m fra grænsemuren, der politisk set er genstand for megen debat. Søen er dannet af underjordiske kilder, som man ser flere steder i området. Her lever der skildpadder og bitte små popfish. Her finder man desuden senita cactus, der på spansk oversættes til gråt skæg, hvilket passer godt til plantens skæggede hår. Den lever kun her og står i små klynger. 

 

Indgangen til parken er via byen Why, der egentlig kun ville hedde Y da byens hovedgade former sig sådan, men i følge nationale regler skal bynavne være på mindst 3 bogstaver. Så derfor blev det til det lidt provokerende Why.

Tæt på Mexicos grænse

Når man er så tæt på Mexico, kan man opleve både menneske- og narkosmuglere. Faktisk var 70 % af parken lukket mellem 2003-2014, efter at en formodet narkogangster dræbte parkranger Chris Eggle. Man kan dog trygt tage hertil, for området er bevogtet af 500 grænsevagter, der er stationeret i Ajo, der er nærmeste by. Man er således i sikre hænder, hvis man da ser bort fra 5 forskellige klapperslanger og andet kryb, der jo bor her. 

 

Øst for parken ligger Tohono Oʼodham-indianernes reservat, der har 34.000 indbyggere.

Se også:

Anza-Borrego Desert State Park

Kaktusserne organ pipe og senita er sjældne.

Kaktusserne organ pipe og senita er sjældne. Foto: KS Black99

Saguaro kaktussen lever her.

Kaktusserne organ pipe og senita er sjældne. Foto: KS Black99

Også saguaro kaktussen lever her. Foto: Jeff Hollett

Kaktusser langs Ajo Mountain Drive.

Kaktusser langs Ajo Mountain Drive. Foto: Jeff Hollett

Følg Arch Canyon Trail.

Følg Arch Canyon Trail til den fine arch. Foto: KS Black99

Den sjældne senita kaktus.

Den sjældne senita kaktus. Foto: J. Brew

Organ Pipe Cactus i blomst.

Organ Pipe Cactus iblomst. Foto: NPS

bottom of page