top of page

Ruten går til Yellowstone National Park

Facts:

18 dage

4082 km

Colorado, Nebraska, South Dakota, Wyoming, Montana og Utah

Antal km pr. dag (17 dage): 240 km

Starter og slutter i Denver

Ruten er bedst i månederne Juni-Oktober og kan køres i både bil og mobilehome.

Klik på PDF, så popper dagsplanen op.

Rejsen til Yellowstone

Den sydlige og midterste del af den enorme bjergkæde, der udgør Rocky Mountains, dominerer hele 7 amerikanske stater, hvis man tæller Alaska med. Den er med andre ord ikke så let at komme uden om, hvis man skal rejse tværs over landet. Det kan emigranterne tale med om, da de i 1800 tallet drog mod vest og gik tværs over Amerika. I starten rejste de med mangelfulde kort, så talrige bjergtinder blev vigtige sigtepunkter for deres rute. Gik de forkert kunne det blive en fatal handling, hvilket flere måtte sande.

 

Mit ruteforslag er, set i denne sammenhæng, piece-of-cake, men den har dog sine egen besværligheder. Black Hills og ikke mindst Yellowstone/Grand Teton volder mange turister kvaler, for hvad skal man prioritere at se og hvor skal man bo, hvis man ikke vil spendere 250$ på en overnatning i nationalparkerne? 

 

Yellowstone National Park, der er rutens absolutte højdepunkt, er et af de steder, der med sikkerhed kan tænde julelys i folks øjne. Der er ganske enkelt noget magisk ved parken, der i 1890 blev verdens første nationalpark. Logistisk set ligger den for manges roadtrip ikke lige til højrebenet, for den er tidsmæssigt svært at kombinere med fx. Highway One og Grand Canyon, hvis man kun har 3 ugers ferie. Det er derfor logisk at give den sin egen rute, for der er meget at se. Jeg har her valgt Denver som udgangspunkt. Salt Lake City, kunne også være et bud.

Man kan naturligvis vælge til og fra i ruteplanen som man ønsker. Destinationerne kan tillige kobles sammen med andre ruteforslag fra min hjemmeside, samt fra de nye ruter min næste (forhåbentlig) bog er bygget op om.

 

Detaljeret ruteplan

Dagsplanen for “Rocky Mountains” indeholder en super detaljeret ruteplan med køretid, antal km, gps koordinat, byer hvor du bør bo og hvad man kan opleve. 

 

Er brugen af Gps koordinater ny for dig, så fortvivl ikke. Prøv at kopiere gps koordinatet ind i GoogleMaps. Wupti… nu kan du se hvor du skal hen. Når du starter en ny dag på din rejse, taster du blot gps koordinatet ind i bilens Gps og trykker kør! Mine koordinater fører dig direkte til de steder jeg beskriver dvs. trailhead, eller til parkindgangen.

Nedenstående er ruten i ord. De fremhævede links giver dig et grundigt indblik i de enkelte destinationer, så klik bare løs.

 

Starter og slutter i Denver

For foden af Rocky Mountains starter min rute i Denver, en by der ikke gør sig specielt bemærket. Herfra kører man til Estes Park og går til ro, inden det næste dag går løs. Med kun en enkelt dag i Rocky Mountain National Park, skal man være selektiv i forhold til hvad man vil se. Jeg anbefaler at man kører op til toppen af tundraen ved Alpine. Tag den ensrettede grusvej Old Fall River Rd og kør ned af Hwy. 34. Hvis man standser hver gang at man ser noget flot, bliver det til mange stop. Kør mod Bear Lake, et område der i perioder kræver adgangsreservation. Her finder man fire tætliggende alpine søer, der er meget populære at vandre omkring. Tag Hwy. 34 ud af parken, for den er flottest.

 

Næste dag kan man se nogle af de bjergtinder også danske emigranter kom forbi, på deres rejse vestpå. Chimney Rock og de tætbeliggende klipper som Courthouse, Jail Rock og Scottsbluff er sådanne steder. På vejen op mod Black Hills kan vejen godt føles lidt lang, så det er godt at man har et sted som Carhenge, der leverer bilkunst ud over det sædvanlige. Stedet skal foregive at være en slags kopi af Stonehenge i England. Bedøm selv.

 

Et skilt proklamerer at man kører ind i Oglala-reservatet. Navnet virker måske ikke bekendt, for de hvide kaldte dem for Sioux-indianere hvoraf Sitting Bull og Crazy Horse er de mest kendte. Stop ved mindestedet for Wounded Knee massakren hvor den amerikanske hær i 1890 udryddede op mod 300 indianere, herunder mange kvinder og børn. 

 

Herefter kører man mod Badlands National Park. I forlængelse af parken kan man opleve et stykke koldkrigshistorie på Minuteman Missilcenter, hvor man kan komme under jorden og ned i en nedlagt atomaffyringsbunker. Badland byder på smukke grå klipper og man bør også opleve Prairie Town, hvor det vrimler med præriehunde. Mit Gps. koordinat fører dig lige til stedet. 

Black Hills

Nu venter der to dage i Black Hills, men man kan godt bruge mere tid. Det første sted er Custer State Park, hvor man er sikker på at se bisons og smukt natur. Dagen efter starter man ved konstruktionen af Crazy Horse, der (måske) engang bliver færdig og tilmed bliver større end Mount Rushmore. 

Herfra kører man en “scenic drive” omvej mod de fire præsidentansigter i Mount Rushmore, skabt af danske Gutzon Borglum fra Hjørring. Stop gerne ved Sylvan Lake og gå en 6 km hike ad Little Devils Tower Spur Trail, der viser hvor flot Black Hills er. Om aftenen ankommer man til Deadwood, hvor man bør få en whisky i baren på Salon Nr. 10. Her blev byens mest kendte revolvermand Wild Bill Hickok skudt skudt mens Calamity Jane også var der. De er begravet uden for byen og deres grav besøges af mange.

 

Næste dag kommer man til Devil’s Tower National Monument, hvis dybe riller, i følge en indianerlegende, er skabt af en grizlybjørn der jagtede nogle børn. Den vilde klippe er tilmed USAs første nationale monument. Lige før klippen kommer man forbi et stort område med præriehunde. 

 

Little Big Horn Battlefield

Oplev et af USAs mest kendte slagmarker ved Little Big Horn, hvor Custer endeligt måtte se sig slået af indianerne, der for en gangs skyld gik af med sejren. Mindestedet rummer tillige en enorm militærkirkegård hvor flere tusinde er begravet. Herefter venter der en tur i højden, når man skal over Big Horn National Forest. På vejen ned kan man gøre stop ved det 25 m store Medicin Wheel, et gammelt indiansk spirituelt sted, der i dag er et national landmark.

 

Næste dag starter ruten med et besøg på kanten af Devils Canyon, hvor vandet har skåret sig langt ned i klipperne i Big Horn Canyon. Gå ikke glip af dette syn og fortsæt til præriebyen Cody. 

 

(Uden for min rute kan man alternativt bruge en dag på at køre fra Devils Canyon ad Beartooth Highway (Hwy. 212) og ned mod Cody ad Hwy. 296. Turen er en dag i højden og mange syntes, at det minder om Canadas smukke bjerge). 

 

Buffalo Bill boede i Cody

Cody er en by der står i Buffalo Bills tegn. Hans rigtige navn er da også William Frederick Cody. Besøg gerne hans store museum, hvis du vil opleve det vilde vesten. Det samme gælder i Old Trail Town, hvor man har samlet en hel by af huse og effekter fra en svunden tid. I juni, juli og august kan man dagligt opleve ægte rodeoshow i høj klasse på Cody Stampede. Denne arke amerikanske sportsgren må man ikke snyde sig selv for. Sæt dig på tribunen modsat indgangen. 

 

Vil man ride i skov og bjergene i Yellowstones grænseland, så book en tur på Buffalo Bills sønnesøns ranch. Her tager hans ranglere dig med på tur og steger en bøf ved floden. Man behøver ikke at have erfaring med at ride, og tempoet er slow.

 

Verdens første nationalpark

Efter Cody kan man tydeligt se, at landskabet forandrer sig. Bjergene bliver højere og højere og vegetationen grønnere og frodigere. Kort før den store Yellowstone Lake stopper trafikken og nu kan man godt finde sit nationalparkkort frem. I min ruteplan har jeg sat tre dage af til parken og der kalkulerer med, at man skal se hele den østlige side af parken på én dag og overnatte i Gardiner i Montana, hvor prisen er til at betale. Har man råd bør man overnatte i parken (se min dagsplan hvor). Jeg råder til at man står tidlig op denne dag, for man skal nå at se en masse ting, samt køre i 4 timer. Dagens highlights er blandt andet de kogende mudderhuller i Mud Vulcano, bisons i Hayden Valley. Gåture til udsigtspunkterne ved de store vandfald i Upper og Lower Falls, hvor man også finder de gule klipper der er årsag til parkens navn. Herefter går det opad mod Mt. Washburn og har man doseret sin tid godt, er der plads til en afstikker til Lamar Valley, der er kendt for sit rige dyre liv. Køretiden t/r er èn time.

 

Andendagen starter ved de unikke terrasser i Mammoth Hot Springs, der skal opleves tæt på fra de udlagte træbroer. Herefter kører man sydpå til en af mine favoritter i Norris Black Basin, der har talrige pools og gejsere. Sørg også for at opleve Gibbon Falls, inden du kører mod hotelbyen West Yellowstone, der ligger uden for parken. Har man 250$ for meget, finder man selvfølgelig en overnatning inde i parken. 

 

Den tredje dag får man igen travlt, for i den sydvestlige del af parken, er der meget at se. Her ligger der masser af spektakulære pools og gejsere, hvoraf jeg her kun nævner en håndfuld. På min hjemmesides beskrivelse af parken finder man meget mere om Yellowstone og i min (forhåbentlige) kommende bog, fylder kapitlet om Yellowstone en hel del.  

Pools og gejsere

Ved Grand Prismatic Spring (GPS) skal man sørge for at se stedet fra to positioner, for GPS er måske parkens flotteste sted. Gå ud på de udlagte broer, så du står omkranset af damp og stanken fra den farverige algesump. Den anden position er fra bakkentoppen over for. Tast mit Gps koordinat og få minutter efter er du ved trailhead, der går op til udsigtsområdet. Dette er et must! Kør derefter mod Old Faithfull og de nærliggende pools, der ligger i dette område som fx. Morning Glory Pool. Gå ind på visitor-centeret og se hvornår Old Faithfull springer igen, så du bruger din tid fornuftigt. Overnat gerne i Old Faithfull, hvis du kan. De sidste to stop er vandfaldet Kepler Cascades og de flotte pools ved West Thumb, der ligger ud mod søen. 

 

Kør mod Grand Teton National Park, hvor man ud over scenariet ved Mormon Row, bør gå på hike. Tag båden fra visitor-centeret og gå fx. Hidden Falls via Jenny Lake Trail på 8 km/2 timer. Jackson er en hyggelig, men også en ret dyr by at bo i.

 

På grund af Yellowstones placering, må man påregne to længere rejsedage, når man skal frem og tilbage. Denne dag er en 6 timers køretur, med kun en enkelt indlagt seværdighed. Flaming Gorge er til gengæld en nydelse af de helt store. 

Dinosaurus ved byen Jensen 

Er man interesseret i dinosaurusser bør man stoppe ved Dinosaur National Monument, hvor man i stedet for at udgrave de mange skeletter, har bygget et museum oven på dem. Besøg også Fantasi Canyon der er et finurligt sted med fantasifulde stenformationer, som man ikke ser hver dag. Stedet har tillige en skøn indiansk fortælling, om dets tilblivelse. Alt i alt en god dag for børn.

 

Ved Fruita bør man køre op i Colorado National Monument og opleve stedet fra de talrige viewpoints. Læs også historien om John Otto, der ene mand sikrede, at dette sted blev et nationalt monument. 

 

På turens næstsidste dag kan man allerede fra starten se Rocky Mountains tordne sig op. I Glenwood Springs besøger mange revolvermanden Doc Holliday’s grav. Fortsæt op til Leadville, der er en gammel guldgraverby. Her fandt Robert Andersen fra Langeland i 1875 en stor sølvåre, der gjorde ham til Danmarks rigeste guldgraver.

 

På vejen mod Denver kan man stoppe på Lookout Mountain, hvor Buffalo Bill ligger begravet. Fra bjerget kan man se ned over dalen og ud over Denver.

Se også:

Yellowstones vilde vandfald

Gejsere og varme kilder i Yellowstone

En varm tak til Jim Thorup, for generøs udlån af fotos, efter at mit eget kamera gik i stykker.

Grand Prismatic Springs. Et af parkens flotteste steder. Foto: Jim Thorup

Grand Prismatic Springs. Et af parkens flotteste steder.
Rutens første destination er Rocky Mountain National Park.
Carhenge er bilkunst à la Stonehenge i England.
Mange danske emigranter kom i 1800 tallet denne vej.
Badlands National Park tæt på Oglala reservatet.
Mount Rushmore med de 4 præsidentansigter.
Little Big Horn Battlefield.
Rodeo i Cody.
Big Horn Canyon.
Bisons i Lamar Valley.
Geotermiske pools i Yellowstone.
Old Faithfull gejser i Yellowstone.

Rutens første destination er Rocky Mountain National Park.

Carhenge er bilkunst à la Stonehenge i England. Foto: Jim Thorup.

Mange danske emigranter kom i 1800 tallet denne vej. Foto: Jim Thorup. 

Badlands National Park tæt på Oglala reservatet. Foto: Jim Thorup.

Mount Rushmore med de 4 præsidentansigter ligger i Black Hills. Foto: Drivingusa.

Devils Tower er USAs første nationale monument. Foto: Drivingusa.dk

Little Big Horn Battelfield hvor Custer måtte se sig slået. Foto: Drivingusa.dk

Big Horn Canyon er et besøg værd. Foto Jim Thorup

I Cody er der dagligt rodeo i juni, juli og august. Foto: Josef McCowie

Bisons går over vejen i Lamar Valley. Foto: Foto: Jim Thorup

Smukke pools i Yellowstone.

Old Faithfull tiltrækker mange turister. 

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så    brug Facebookgruppen USA Forum.

Mammoth Hot Springs i Yellowstone.

Mammoth Hot Springs er et must see, i Yellowstone.

Grand Teton National Park i Wyoming.3.jpeg

Grand Teton National Park kalder på vandreture. Foto: Drivingusa.dk

Dinosaur National Monument i USA.

Masser af dinoskeletter i Dinosaur National Monument. Foto: Drivingusa.dk

Vilde klipper i Fantasy Canyon.

Fantasy Canyon er let at finde med mit gps koordinat. Foto: Mathew Dillon

John Otto's Colorado National Monument.

Colorado National Monument er et besøg værd. Foto: Drivingusa.dk

bottom of page