top of page

Fra Negro Bill til Grandstaff Canyon 

Skærmbillede 2018-08-20 kl. 08.06.44.jpg

Utah

Fra "Negro Canyon" til "Grandstaff Canyon"

Sort pioner hædres med nyt navn!

Det er sjældent, at en sort mand skriver historie i USA og får et sted opkaldt efter sig. Det er da heller ikke sket uden kontroverser og selv om han døde i 1901, slås man stadig om, hvad man skal kalde ham. 

Manden der lægger navn til stedet hed William J. Grandstaff, men da han boede ved Moab, Utah, blev han kun kaldt “Nigger Bill”. Bill var ikke bare sort, men givetvis også halvt indianer, hvilket var et særsyn, på den tid. 

 

Bill Grandstaff, der var søn af slaver og måske endda selv en, bosatte sig på det forladte Elk Mountain Mission Fort, sammen med en mand der hed “Frenchie”. Han var således den første sorte beboer i området. Grandstaff var en sand pionerer og startede kvægdrift i dalen ved Coloradofloden.

 

Tidligere havde mormoner forsøgt det samme, men uden held. Grandstaff klarede sig imidlertid godt og han boede i området i 4 år. For en sort, var dette i sig selv en stor bedrift.

 

Han forsvandt dog med dags varsel og vendte aldrig tilbage. Man ved ikke med sikkerhed hvorfor, men han blev i 1881 beskyldt for, at sælge spiritus til indianere, man var i konflikt med. Han flygtede enten fordi at han var skyldig, eller fordi han vidste, at han som sort ville blive dømt. På den tid var loven sådan, at en sort ikke kunne vidne mod en hvid. Han efterlod 40 køer og dermed sit livsgrundlag.

 

En anden påstand er, at mormonerne kom tilbage og ville have deres område tilbage. Under alle omstændigheder, formoder jeg, at hans succes/tilstedeværelse har været en tårn i øjet, på lokale hvide beboere.    

 

Stedet kom efterfølgende til at hedde “Nigger Bill Canyon”, men det stærkt racistiske navn blev i 1960 erne ændret til “Negro Bill Canyon”. 

 

Det lokale byråd forsøgte gennem tiden, at ændre på navnet, men uden at have flertal herfor. Meningerne var mangeartede og følelsesladede. Selv repræsentanter for NAACP (borgerrettighedsbevægelse for sorte) stemte imod at navnet skulle ændres.

 

Da Bureau of Land Management (BML), der fører tilsyn med området, satte et skilt op med navnet “Grandstaff Canyon”, blev det stjålet dagen efter. Meningerne var mange og givet vis også præget at indenrigspolitiske begivenheder, som f.eks de racerelaterede skyderier i Charleston, South Carolina. 

I 2017 besluttede U.S. Board on Geographic Names, at ændre stedet til Grandstaff Canyon.   

 

Bill Grandstaff bosatte sig i Glenwood Springs, Colorado, hvor han blev et velkomment medlem af samfundet. Han fortsatte sin driftige liv og drev en bar og et par miner. Hans død afstedkom en respektfuld omtale på selve forsiden af Glendale Spring Post. 

 

Det vidste jeg ikke:

I mange byer var sorte, latinoer og mexicanere ikke velkomne, efter mørkets frembrud. Ved byskiltet stod der desuden et skilt med teksten “Sundown town”. Var man af “forkert” hudfarve, måtte man ikke bosætte sig i byen og efter solnedgang var man uønsket. Et tema der var centralt i Rambo filmen “First Blood”. Lidt syd for Moab finder man byen Blanding, der helt op i 1970 erne modsatte sig farvede indbyggere. Først i 2002 havde alle amerikanske byer også sorte beboere.

 

Hollywood og populærindustrien har altid haft hvide mænd i rollen som cowboys, men fakta er, at 25 % var sorte.   

 

Morning Glory Bridge.

Den naturskabte Morning Glory Bridge, på hele 75 meter, er den store attraktion. 

Turen fra Coloradofloden og op til Morning Glory er 7 km t/r. og man skal passere vandløbet hele 10 gange. Der er hermed lagt op til en god familietur og måske en god snak med børnene om stedets historie. 

Man skal passe på planten Poison Ivy, der ser uskyldig ud, men er temmelig smertefuld, ved blot let berøring. Planten er udbredt i området, især hvis man går væk fra stien. Den vokser i skovbunden og op ad træstammer.  

I højsæsonen kan her være mange mennesker, så kom tidligt. Turen tager ca. 2 timer t/r. 

 

Grandstaff Canyon finder man 6 miles øst for Moab, ad Hwy.128, der går parallelt  med Coloradofloden. 

GPS: 38°36'35.7"N 109°32'01.5"W

 

Se også:

Arches nationalpark

Canyonlands nationalpark

Corona Arch

Crystal Geyser

Alt om Moab

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Morning Gloria Arch, Utah.jpeg

© Drivingusa.dk

"Morning Glory Bridge" har et imponerende spænd på 75 meter.

Negro Bill Canyon. www.drivingusa.dk

© BML

I 1960 erne ændredes det stærkt racistiske "Nigger Bill Canyon" til "Negro Bill Canyon",

Grandstaff Canyon, Utah.jpeg

© Drivingusa.dk

I 2017 blev Bill endelig hædret med sit rigtige navn.

Morning Gloria Arch i Grandstaff Canyon.jpeg

© Drivingusa.dk

For enden af canyonen ligger smukke "Morning Glory Bridge".

Drivingusa.dk i Grandstaff Caanyon.jpeg

© Drivingusa.dk

Den lille creek skal man over 10 gange, inden man når Morning Glory Bridge.

.© Gypsy Jema

Poison Ivy i USA, giver brandsårsagtive hudskader

© Drivingusa.dk

Poison Ivy ser fredelig ud, men giver alvorlige, brandsårsagtige hudskader. 

Michael Bo Christensen, Drivingusa.dk.jpeg

© Drivingusa.dk

Turen op til Morning Glory giver vand på hæl og tå.

Morning Gloria Arch, ved Arches.jpeg

© Drivingusa.dk

 Morning Glory er turen værd.

Grandstaaff Canyon.jpeg

© Drivingusa.dk

Ruten er blevet ret populær, så kom tidligt.

bottom of page