top of page

Santa Fe -

Pueblo byens hovedstad 

New Mexico

Santa Fe er hovestad i New Mexico

Santa Fe er hovestad i New Mexico

New Mexicos smukke hovedstad

I dalen sydøst for Rocky Mountains, ligger Santa Fe, i ly fra Sangre de Cristo bjergene. Byen adskiller sig fra de fleste andre amerikanske byer, med sit særlige arkitektoniske særkende, flade tage og sandfarvede huse. Puebloindianernes indflydelse er nem at få øje på, med de synlige træbjælker der stiller ud af vægge og gavle. 

Santa Fe var et af de første steder som spanske erobrede fra Mexico stødte på. Conquistadoren Colonado ledte efter de syv guldbeklædte byer i Cibola, men fandt, i Santa Fe, kun et ludfattigt område.

Den historiske tilstedeværelse er nærværende med statens tilknytning til Mexico. Staten hedder New Mexico og navnet mere end indikerer, at navnet er nyt. Det gamle navn er stærkt forbundet til tiden, hvor store dele af det nutidige USA tilhørte Mexico. Områder som Californien, Utah, Arizona, Nevada og Texas var en del af Mexico. Som kolonimagt gjorde Mexico ikke meget for at kolonisere deres “Upper California”, som man kaldte Mexicos nordlige landområder, i det daværende USA. Først efter den amerikansk mexikanske krig i 1846, blev grænsedragningen ændret og den nye stat New Mexico blev i 1912 en del af "The United States".

Santa Fe er idag et populært tilbagetræknings by, for folk der går på pension. Det milde klima og det kulturelle udbud, er de vigtigste grunde. 

På Canyon Road ligger gallerierne hus ved hus. Her finder man megen original kunst fra kendte som ukendte kunstnere. Trods byens størrelse på 70.000 indbyggere, har Santa Fe USAs 3. største kunstmarked. Et faktum der suppleres af talrige skulpturer, musik- og kulturfestivals, museer og farverige indslag. 

Route 66 går gennem området, et faktum der laves stor turisme på.

 

Santa Fe består af en moderne bydel og den ældre bymidte, Santa Fe Plaza, med mange historiske bygninger. Her finder man bla. USAs ældste hus  lige ved siden af den længst overlevende missionskirke, San Miguel Missionen. På byens Plaza finder man små lokale handlende, smykkesælgende Navajo og Pueblo indianere og talrige kunstbutikker af høj kvalitet. På Plaza området kan man se St. Francis Cathedral, et kendt vartegn over byen.

 

Trods status som statens hovedstad, er Santa Fe en by uden højhuse. Husene er Publostyle, med de karakteristiske træ udhæng på husgavlene. Alle byens huse er malet i beige sandfarve, der understreger byens sammenhængskraft. 

 

Den indre by er præget af mange små gader, butikker og restauranter. Maden er af høj kvalitet og man fornemmer hurtig, at byen er for livsnydere. 

 

På Museum Hill, har man placeret flere museer. Se f.eks kunstmuseet, Indian Arts & Culture og Spanish Colonial Art, Man betaler en fælles entre der dækker dem alle. I parken der omkranser Museum Hill, finder man imponerende skulpturer. Oplev f.eks den lange diligence med 4 heste, der kører “The Spanish Trail”.

Togstationen bruges flittigt af byens beboere og togene kører i pendulfart. Byen er knudepunkt for godstrafik og man kan på tæt hold nyde synet, af de lange togsæt, der langsomt flyder forbi en. Ofte er antallet over 100 vogne. 

I den gamle bydel, kan det være svært at finde en p-plads. Så parker din bil lidt herfra, f.eks ved Capitol bygningen. 

Hotellerne ligger, som i mange storbyer, i den dyre ende. Bestil i god tid. 

Santa Fe ligger i 2200 meters højde, så husk solcremen.

 

Se også:

Lidt uden for byen finder man bla. Bandelier National Monument og Kasha Katuwe Tent Rocks. På Bandelier kan man se hvordan de tidlige Pueblos byggede deres huse (Clif Dwellings) ind i klipperne i dalen tæt på Rio Grande.

Kasha Katuwe Tent Rocks er et hoodoos område, lidt sydøst for Santa Fe. Vil man se naturfænomener, er dette et sted man sikkert vil syntes om. Disse hoodoos har ingen “cap”, hvilket er ret usædvanlig.

 

Det vidste jeg ikke:

Under 2. verdenskrig, blev alle bosiddende japanere interneret i krigslejre. Efter angrebet på Pearl Harbor, ville myndigheder ikke risikere, at bosiddende japanere ville skade USA. Disse uskyldige japanere blev fra ene dag til den anden tvunget fra hus og hjem og sendt i krigslejr. I Santa Fe oprettede man en lejr der havde 4.555 fanger. Lejren er væk, men man kan finde en mindesten i Frank S. Ortiz Park. 

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

På Museum Hill, med "The spanish Trail"

På Museum Hill, med 4 museer og imponerende skulpturer som "The spanish Trail"

San Miguel Missionen er USAs ældste.

San Miguel Missionen er USAs ældste.

Santa Fe er knudepunkt for togdrift, ofte med over 100 vogne.

Santa Fe er knudepunkt for togdrift, ofte med over 100 vogne.

www.Drivingusa.dk i Santa Fe

Byen er USAs 3. største kunstmarked.

Pueblostyle huse i Santa Fe.

Alle huse er sandfarvede, Pueblo style.

St. Francis Cathedralen. Byens vartegn.

St. Francis Cathedralen. Byens vartegn.

USAs ældste hus i Santa Fe.

USAs ældste hus fra 1647.

Kunstmekka i Santa Fe.

© Jane Pedersen

Farver og dufte i bymidten.

bottom of page