top of page

Lee's Ferry - Den hyggelige massemorder

Arizona

Manden bag færgen havde efter sigende 19 koner og fik 56 børn. Der skulle dog kun en enkelt kugle til at slutte hans liv.

Jeg har altid godt kunne lide navnet Lee's Ferry. Navnet smagte lidt af lokalhistorie og jeg kunne næsten se ham for mig, når jeg sad derhjemme og lavede research på området, omkring byen Page.

 

I min forestilling så jeg en ældre lun mand, der passede færgen i ro og mag. Han manglede nogle tænder og røg pipe. Bar cowboybukser og sivhat. Min lidt romantiske billede hænger nok sammen med, at jeg holder meget af området ved Lee’s Ferry. 

 

Følger man navnet bag steder der er opkaldt efter dem, dukker der som regel en fortælling, eller episode frem. I dette tilfælde måtte jeg pakke mine hyggelige fantasier om Lee langt væk. 

 

Frem tonede der sig en fortælling om en massemorder, der på den historiske dato 11 september 1857, ved Mountain Meadows, lokkede 148 uskyldige mænd, kvinder og børn i døden. 

 

Manden der lagde navn til stedet, John D. Lee, oprettede i 1871 et færgeleje på stedet. Området var velvalgt, for det var det eneste sted på en 800 kilometers strækning, hvor klipperne ud til floden var så lave, at man kunne komme ned til floden og dermed over på den anden side.  

 

Lee var glødende mormon (De sidste dages hellige) og boede på stedet med 2 af sine koner og deres børn. Det var dog ikke af lyst han boede på dette øde sted, han selv kaldte for Lonely Dell, den ensomme dal.

 

Reelt var han deporteret af sin egen menighed. Deporteret af kirken, fordi han og to andre mormonledere stod i spidsen for en gruppe mænd, der gik til angreb mod 148 uskyldige nybyggere og dræbte de fleste af dem. 

Massakren blev taget særdeles alvorligt i Washington, der mente at mormonerne stod bag og hæren blev sat på opgaven, at finde og straffe de skyldige. 

 

Derfor valgte Mormonkirken at gemme Lee væk og man financierede hans færge, så han havde et levebrød. Man håbede tilsyneladende på, at hæren ville opgive at finde Lee og hvis de fandt ham, vilde det være uden for Mormonkirkens område.

 

Krigen mellem Mormonerne og USA (Utahkrigen 1957-58) var lige afsluttet og man ønskede ikke flere konfrontationer med regeringen i Washington.  

 

Planen kunne måske være lykkedes, hvis ikke det var fordi, at hæren havde besluttet sig for at jage Lee, til den bitre ende. Hele 15 år senere kom de på sporet af Lee, der flygtede ind i  staten Nevada, hvor han først 5 år senere (1877) blev fanget. Der var ingen tvivl om Lee's skyld, men han endte som syndebuk og andre gik fri, i den efterfølgende retsag. Lee blev henrettet på selvsamme sted som massakren, på Meadow Mountains. I dag er der et monument, der mindes de døde. Den  ligger på Mountains Meadow Massacre Site, 40 min nord for St. George, Utah. Læs den spændende historie om Lee, mormonernes historie og retsagen her

Lee's eftermægle.

Når man taler med lokale folk i mormonstaten Utah om Lee, som massemorder, får de fleste uld i mund. Mormon og massemorder er en kombination man ikke ønsker at erkende.

Hele 26.000 danske mormoner udvandrede til Utah og man støder ofte på danske navne i staten. Lee ligger begravet i byen Panquitch, tæt på Bryce Canyon.  

Områdets smukke natur.

Lee’s Ferry ligger en times kørsel sydvest for den kendte roadtrip by Page, Arizona. Området der ligger gemt lidt væk for enden kløften, ved Pariaflodens udmunding. 

Når man har passeret smukke Navajo Bridge, drejer man fra til højre og fortsætter ind i området, der ender blindt.

 

I bunden finder man Lee’s Ferry, der idag bruges af Navajo guiderne, når de ankommer i deres tourbåde. Disse sejler på Coloradofloden fra Glen Canyon dæmningen ved Lake Powell*, forbi kendte Horseshoe Bend og ned til Lee’s Ferry.

 

Flodturen er idag særdeles rolig, hvilket skyldes bygningen af dæmningen. På Lee’s tid var Coloradofloden langt vildere og der var ofte skudvekslinger og angreb fra især Navajo indianerne.  

 

Er man i området, bør man gå ned til floden via Cathedral Wash Trail. Denne vandretur er moderart til krævende nogle få steder, men en kæmpe oplevelse. Turen tager kun 40 min. Den kan vandres på flere måder og den der hedder Lower Wash, er den flotteste. Gå evt. noget af turen.

 

Spencer Trail, opkaldt efter guldgraveren Charles Spencer, finder man ved båd rampen og er en anden spændende vandretur, men den går virkelig opad. Der er dog en god foto præmie på toppen.

 

Resterne af Lee’s Lonely Dell Ranch, står endnu, samt ruinerne fra det lille fort der senere blev etableret og der er en lille kirkegård på stedet. På frugtplantagen der hører til området, må man gerne forsyne sig, med årstidens frugt. 

 

Giv dig tid til at posere ved de enorme, men korte “balancede rocks”, man møder på vej ud af området, på Honeymoon Trail.  

 

Pariafloden løber langs store dele af den 30 km lange slotcanyon, der starter ved Wire Pass/ og Buckskin Gulch og ender ved Lee’s Ferry. Jeg drømmer stadig om at vandre denne tur, der tager 3-5 dage, i verdens længste slotscanyon. 

 

Efter Lee's død fortsatte hans kone(r) driften af færgen. 

Da biler blev almindelige og for store til at fragte over floden, besluttede man at bygge Navajo Bridge (tidl. Grand Canyon Bridge). Inden den blev færdig sank Lee's gamle færge og 3 personer omkom. Broen var endnu ikke helt færdig, så trafikanterne måtte køre 1287 km, frem for de 254 meter, broens længde var. Idag er der 2 broer. Den gamle bruger man idag kun til gående, mens den nye bro, bygget i 1995, kan håndtere tunge lastbiler.

Se også:

Cliff Dwellers Stone House, ved Hwy. 89a, 20 minutter sydvest for Lee’s Ferry.

 

Det vidste jeg ikke:

*Lake Powell er opkaldt efter John Wesley Powell, der var den første der kom til området for at optegne bla. Coloradofloden. Jeg formoder, at han har mødt Lee, ved færgen.

 

I 3 både og med 10 mand indledte han en ekspedition året efter Lee startede sin færge. Powell sejlede ned af Coloradofloden og ind i det vi idag kender som Grand Canyon.

Stedet vrimlede med indianere og flere af Powells folk flygtede fra ekspeditionen og blev aldrig fundet igen. Man mener at disse mænd var de første ofte ved Grand Canyon, af de idag ca. 800 mennesker der er omkommet i de store canyons.

 

Powell fik imidlertid god kontakt med indianerne og gjorde meget for, at fremme deres sprog og kultur. 

Tip:

Tag en sejltur med Wilderness River Adventures ad Coloradofloden. Turen starter ved dæmningen i Page og går rundt om Horseshoe Bend, inden den lægger an i Lee's Ferry.

Jeg tog selv turen der kan ses her

Tidsforbrug: En halv dag

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

John D. Lee. Massemorder i Utah
Lee's Ferry over Coloradofloden

John D. Lee startede Lee's Ferry, syd for Page.

Tourbåde ved Lee's Ferry.

Tourbådene med Navajo guider, sejler fra Glen dæmningen til Lee's Ferry.

Riverrafting på Coloradofloden. www.drivingusa.dk

Klargøring af en uges Riverrafting på Coloradofloden.

Lee's Ferry, Arizona. www.drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

På Honeymoon Trail, finder man de balancerede rocks.

Coloradofloden ved Lee's Ferry. www.drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Coloradofloden er roligere efter bygningen af dæmningen.

Lee's Ferry. Tæt ved Grand Canyon

© Drivingusa.dk

Lee's Ferry rummer flere gode vandreture og dramatisk historie.

Cliff Dwellers  ved Lee's Ferry, Arizona

© Drivingusa.dk

Cliff Dwellers Stone House, ved Hwy. 89a

Navajo Bridge, ved Lee's ferry, Arizona. www.drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Navajo Bridge erstattede Lee's færge, der sank inden broen stod færdig.

Cathedral Wash i Lees Ferry er en stor flodseng. www.drivingusa.dk

Cathedral Wash er en enorm flodseng, der ender nede i Coloradofloden.

Lee blev henrettet på Meadow Mountains, hvor masakren fandt sted.

Jeg fandt Lee's gravsted  på kirkegården i Panquitch.

bottom of page