top of page

Tonto National Monument indianerruin

Klik på kortet

Arizona

Tonto National Monument
- for enden af diligencesporet.

Efter en smuk tur på det gamle diligencespor, kaldet Apache Trail, nåede vi Tonto National Monument. Forinden havde mine to biler hvirvlet så megen støv op af vejen, at de måtte have en kilometers indbyrdes afstand, for at bevare sigtbarheden. 

Ruten i sig selv er en stor nydelse, med mange viewpoints og store højdefald. Stop gerne og få frokost, på kendte Tortilla Flat. 

Lige før man når Tonto, passerer man Theodore Roosevelt Dam og den flotte bro, der ligger og fremhæver søen i baggrunden. 

Saladokvinderne byggede husene

Tonto National Monument er en velbevaret indianerruin, bygget af Salado indianerne. Det var stammens kvinder, der bygede den store 16 rums bygning, højt oppe i læ, under klipperne. Mændene var på jagt. Man fornemmer tydeligt, hvor hårdt et sådan byggeri har været, når man opholder sig ved ruinen, for klippen ligger ret højt i terrænget. Turen derop er bestemt ikke for gangbesværede og det tog mig nogen tid, at få vejret igen. 

Salado stammen er i kategorien “tidlige indianere”, ligesom Pueblo indianerne og deres byggestil minder om hinandens. Salados  efterkommere er Hopi og Zuni indianerne, der stadig lever på Colorado plateauet. 

Flere stammer boede i området omkring Tonto. Salado, Sonoran Desert People, Mogollon-kulturer og Sinagua indianerne, var alle levet i området og man finder også deres ruiner i f.eks Montezuma Castle, der ligger sydøst for byen Sedona. I det hele taget rummer hele regionen, i denne del af Four Corners, talrige indianer ruiner, hvoraf den største er Mesa Verde. Man må formode, at der findes mange flere, der blot venter på, at blive fundet.

Senere kom Yavapai og Tonto-Apache til området. De kom i svære kampe med bosætterne og den amerikanske hær i 1872-76, hvor Tonto krigen rasede. Indianerne blev deporteret til San Carlos reservatet (øst for Phoenix), efter en 150 miles vandring, kaldet Exodus. Over 100 indianere døde på denne deportering. I reservatet var der mangel på mad og sygdomme fra de vestlige folk, slog mange indianere ihjel. Slaveri, tortur og massakrer er en trist del af den amerikanske historie. Man anser, at under 5 % af landets indianerne overlevede i hvides indtrængen. 

For at komme op til ruinen, må man gå gennem visitorcenteret. National Park Service har anlagt en asfalteret sti derop og turen tager ca. 15-20 minutter. 

Der findes 2 ruinområder. Upper og Lower. Den nederste Cliff Dwelling er daglig åben, mens Upper kun kan ses, hvis man deltager i guidet tour på 4 timer (kun weekend). 

 

Besøg på monumentet, bør kombineres med, at se Theodore Roosevelt broen og den store dæmning. Det var i forbindelse med bygningen af denne, at man fandt de flotte Cliff Dwellings, som disse ruiner også kaldes. Bygningen af dæmningen, skulle sikre, at Phoenix ikke blev oversvømmet, samt sikre vand til byen. 

 

Er man til eventyr, bør man køre Apache Trail. De 2-3 timer på 64 km grusvej, er en stor oplevelse. 

Tip:

Vil man besøge indianerreservater, så findes der flere "turistvenlige" stammer f.eks Hopi, Paiute, Zuni, Crow, Navajo, Havasupai og Hualapai. Se oversigten her.

 

Se også:

Montezuma (sydøst for Sedona) 

Mesa Verde

Goldfield Ghosttown

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Tonto National Monument, består af 2 Cliff Dwellings.

Tonto National Monument, består af 2 Cliff Dwellings.

Salado stammens kvinder byggede de 16 rum.

Salado stammens kvinder byggede de 16 rum.

Fra ruinen kan man se Theodore Roosevelt Lake.

Fra ruinen kan man se Theodore Roosevelt Lake.

Tag en tur på Roosevelt Bridge og se dæmningen.

Tag en tur på Roosevelt Bridge og se dæmningen.

Forfatter og USA-guide Michael Bo Christensen og NPS.

© Rene Boé Sørensen.

Jeg taler med National Parks Service Ranger, om indianerne i området.

Ruinen er bygget efter samme principer som de gamle Pueblo huse.

Stammens kvinder lavede lertøj, af høj kvalitet.

Stammens kvinder lavede lertøj, af høj kvalitet.

bottom of page