top of page

Chiricahua National Monument - Apaches højborg.

Klik på kortet.

Arizona.

Chiricahua. Apaches naturlige fæstning.

Chiricahua National Monument er en af de mere afsidesliggende naturparker på det amerikanske fastland.

På disse kanter møder man ikke så mange på roadtrip og det er synd, for den sydlige del af Arizona er særdeles velegnet at besøge, især i forår og efteråret. 

 

Området har flere gode turistattraktioner: Saguaro National Park, Cochise Stronghold, Fort Bowie, Apache Trail, Goldfield Ghosttown, Titan Missile Museum, Tombstone og Chiricahua National Monument er nogle af de steder, der er værd at besøge.

Land of the standing up rocks

Chiricahua National Monument er præget af sine goblin lignende pinnacles erosioner, der peger op mod himlen, omkranset af den grønne vegetation. Apache indianerne kaldte området "Land of the standing up rocks". Klipperne danner et væld af labyrinter og er velegnet til en gemmeleg. Det vender jeg tilbage til. 

I modsætning til Colorado plateauets rødlige farve, man ser overalt i Four Corners staterne, er klipperne i Chiricahua grålige.

 

Som så mange andre steder i sydvest USA, har her været vulkansk aktivitet og denne skabte for 27 milioner år siden dette fascinerende sted. Chiricahua er således skabt af vulkanaske, kaldet tuf, der er et porøst materiale. 

Parken kan opleves i bil via 12 km lange Scenic Drive op til Massai Point i 2100 meters højde, men man bør prøve nogle af de mange vandreruter der er lagt ud. De findes i forskellige sværhedsgrader og længde. Se dem her. 

4 forskellige økosystemer mødes i regionen og derfor ser man en ret varieret vegetation. I området støder man derfor på skove af eg, fyr, pinje og enebær skove, samt planterne yuccas, agaver, figenkaktus og pindsvin kaktus. Her findes derfor også en bred vifte af dyr, lige fra bjørne til rattlesnakes.

Gå f.eks den populære 7 km lange rute i Echo Canyon. Gå den mod uret. Efter en kilometer kommer man til The Grotto, der er et område med grotteagtige huler. 

Resten af ruten er utrolig smuk, og de flotte klippeformationer, ser man ingen andre steder i USA.

Hele stisystemet blev udlagt under den store økonomiske depression i 1930’erne. Det var præsident Roosevelt, der stod bag dette initiativ, der var en del af "New Deal". Han var en stor naturelsker og har stået bag mange af USAs nationalparker, bla. Yosemite. På blot 3 år skabte han 18 nationale monumenter, hvoraf flere senere blev til nationalparker.

Roosevelt dannede et stort korps af unge ugifte mænd, der lod sig transportere rundt i USA, hvor de skabte en masse veje og stisystemer i naturparkerne. Korpset kaldtes for Civilian Conservation Corp og var meget populært. Jeg har lavet en video om det her.

   

Så nyd ruten, der er skabt af svedende mænd med skov og hakke. 

Find parken her: GPS: 32°00'20.6"N 109°21'23.8"W

Apache indianernes gemmested.

Chiricahua rummer et helt naturligt gemmested. Dette indså Apache indianerne, og gjorde i mange år området, til deres hjem og tilflugtssted. Herfra havde de gode bagholds muligheder, hvis deres fjender kom hertil.

De to ledere Cochise og Geronimo førte guerillakrig fra området, hvor de var i sikkerhed, sammen med over 1000 Apache indianere. 

Navnet Apache kommer fra spanierne, der havde lånt ordet A-pacu fra Zuni indianerne. A-pacu betyder fjende. 

Gennem historien havde Apache været udsat for angreb af spanierne, der koloniserede Mexico og  desuden havde indtaget Californien, Texas, Arizona og dele af Utah. Først i midten af 1800 tallet, kom disse 4 stater ind under USA. 

Efter spaniolerne kom guldgraverne og nybyggerne samt de amerikanske styrker, der skulle beskytte disse mod indianerne. Cochise havde i starten et fredeligt forhold til hæren, men en episode hvor Cochise blev anklaget for at have kidnappet en hvid dreng, gik helt galt.

 

En uerfaren løjtnant George Bascom, tager Cochise til fange og ender med at hænge flere af Cochises familie. Cochise flygtede og herefter fulgte flere år, med talrige sammenstød og hårde krigshandlinger. 

I 1874 døde Cochise af naturlige årsager og blev begravet i Cochise Stronghold Mountains, der ligger 50 miles vest for Chiricahua.

Han blev efterfulgt af berømte medicinmand Geronimo, der senere må se Apache besejret og anbragt i reservat. Geronimos Apache navn var Goyatlay, (mand der gaber). 

Apache er blot fællesbetegnelsen, for de mange forskellige grupper af Apache, der fandtes i regionen. De var indbyrdes meget forskellige. Regeringen i Washington troede, at hvis de lavede aftaler med Apache, var det med alle grupper, men dertil var grupperne alt for forskellige. I øvrigt forhandlede man kun med mændene, hvilket var en stor fejl. Kvinderne var i virkeligheden den største magtfaktor i stammerne, når det gjalt vigtige beslutninger.

Kvinderne dominerer slægten

Familiestrukturen var matrilinære, dvs. at kvinden slægt var den vigtigste. Kvnderne ejede det meste af familiens ting, undtagen mandens våben, hest og saddel. Kvinderne havde desuden stor indflydelse på de vigtigste beslutninger f.eks om at gå til angreb, eller stjæle fra andre. Mange mænd døde i kamp og børnedødeligheden var stor, så derfor stjal man kvinder og børn fra andre stammer, for at holde stammens antal oppe og sikre reproduktion.

 

Se også:

30 km nord for Chiricahua finder man Fort Bowie National Site. Fortet blev bygget for at beskytte de nybyggere, der havde bosat sig i Apaches territorier. Rent fysisk er der ikke så meget tilbage af de historiske sted. 

Apache Trail, en gammel dilligence spor, der idag kan køres i bil. Ruten starter lige øst for Phoenix.

Tidsforbrug mindst en halv dag.

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Chiricahua National Monument sydøst for Tucson, Arizona 

Chiricahua National Monument sydøst for Tucson, Arizona 

Talrige vulkanudbrud skabte pinnacles. 

Talrige vulkanudbrud skabte disse pinnacles. 

Apache indianerne søgte tilflugt i Chiricahua National Monument.

Apache indianerne søgte tilflugt i Chiricahua National Monument.

Roadtrip til sydvest Arizona med drivingusa.dk

Området byder på talrige vandreruter i det særprægede området.

Apache indianerne søgte tilflugt i Chiricahua National Monument.

Her er der kryb af alle slags. Mest firben.

Besøg resterne af Fort Bowie, der ligger tæt på parken.

Besøg resterne af Fort Bowie, der ligger tæt på parken.

Apache kaldte området "The land of standing rocks".

Apache kaldte området "The land of standing rocks".

Chiricahua National Monument. www.drivingusa.dk

Gemmested for Apache lederne Cochise og Geronimo.

bottom of page