top of page

Sunset Crater Volcano National Monument 

Arizona

Vulkanen der fik solopgangens navn.

Jeg tør ikke tænke på, hvad Sinagua indianerne tænkte, da Sunset Crater Volcano eksploderede for øjnene af dem. De havde boet i området i mange år, da jorden pludselig begynde at ryste og lavaen strømmede ud.

 

De har givetvis været uvidende om, hvad der forårsagede udbruddet, men de har ganske givet tillagt det en bestemt betydning, for overtro er en naturlig del af uvidenhed. Året var ca. 1085 og vulkanen er således en af de yngste aktive vulkaner i området. 

 

Sinaguafolket boede i pithouses, der delvis lå under jorden, med en stige gennem loftet som udgang. De var, som de fleste indianere landmænd og dyrkede især squash og majs. Deres efterkommere var Hopi og Zuni, der begge stadig bor i deres reservater, ikke langt fra Sunset Crater Volcano.  

 

De flyttede 20 km nordøst til Wupatki hvor asken fra vulkanen holdt på jordens fugtighed og forbedrede høsten. Her lå en 100 rums stor bolig skabt af Anasazi og Pueblo indianerne. 

 

Navngivet af John Wesley Powell

Wupatki blev. senere opdaget af den berømte ekspeditionsleder og etnolog John Wesley Powell. Da han så vulkankantens gul røde farve, navngav han den Sunset Crater, efter morgensolens farvepalette.

På Hopi sprog betyder Wupatki “De høje huse”. Wupatki er idag et selvstændig National Monument. Trods den fremstår som en ruin, fornemmer man tydeligt omfanget af dens størrelse. I tilknytning til boligen boede der mindst 1000 indianere. 

 

Sunset Crater er kun en ud af flere kratere der ligger ganske tæt. Tilsammen kaldes de for San Francisco feltet, navngivet af enorme San Francisco Peek, der med sine 3851 meter ses tydeligt i området omkring Flagstaff. Det menes at man fra toppen kan se til San Francisco, hvilket må være ment som en metafor, for det kan man næppe. 

Tidligere kunne man gå helt op og se ned i krateret, men efter talrige tilskadekomne, lukkede National Park Service i 1973 den sti der førte derop.

 

Man fik etableret stier og logistik rundt om vulkanen, godt hjulpet af folk fra Civil Conservation Corp i 1930`erne. Korpset var en del af præsident Roosevelts New Deal og talrige danske emigranter deltog i dette beskæftigelses program.

Man kan således idag komme rundt i området og nyde den forstenede lava, der præger hele monumentet. Den farverige bjergtop, kan iagttages fra talrige viewpoints. 

Flagstaff ligger kun 30 min. fra Sunset Crater Volcano. Byen er en by med lav bebyggelse, små specialbutikker og mange gode spisesteder.

GPS: 35°22'10.0"N 111°32'36.1"W

Se også:

Fossil Falls

I nærheden finder man: 

Petrified Forest National Park

Sedona, romantic get-away

Route 66

Hopi Reservatet

Grand Falls

Grand Canyon

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Sunset Crater Vulcano National Monument.jpeg

Toppen af Sunset Crater Volcano kan ses fra hele området.

John Wesley Powell navngav Sunset Crater Vulcano.jpeg

John W. Powell navngav Sunset Crater Volcano.

Vulkaner tæt på Flagstaff, Arizona.jpeg

Forvredne lavastykker danner en naturlig kulisse.

Wupatki Monument.JPG

Det selvstændige Wupatki Monument ligger i nærheden.

Lava i Sunset Crater Vulcano.jpeg
Sunset Crater Vulcano.jpeg
Sunset Crater National Monument.

Vulkanen set fra oven. Foto: NPS.

bottom of page