top of page

Highway 12 i Utah - USAs flotteste rute 

Utah

Scenic Byway 12 mellem 2 nationalparker.

Guide til Highway 12, Utah.

Jeg ved snart ikke hvormange gange jeg har refereret til denne "Scenic Byway", på min hjemmeside. Der er til gengæld mange grunde til at gøre det, for Hwy. 12 i Utah er ikke bare smuk i sig selv. Den har mange sideveje, med lige så mange sidegevinster. 

Mange overser desværre ruten, fordi Googlemaps leder en udenom. Ruten forbinder nationalparkerne Capitol Reef, med Bryce Canyon, men det er ikke det, der er interessant. Det er derimod alt det der ligger imellem. Tag den lille omvej og få masser af naturoplevelser. Alle mine 16 forslag ligger i det store område Grand Staircase Escalante National Monument. Et område som præsident Trump, vil reducere, med hele 46 %, for at udnytte undergrundens ressourcer. 

 

16 attraktioner på Highway 12

#1 Capitol Reef nationalpark

Capitol Reef er en knap så stor nationalpark, med rigtig mange gode og smukke vandreruter. Nogle går i højden, mens man i andre blot blot følger wash’en (flodseng). Ruterne er som regel ikke så lange, så alle kan være med. Her er smukke arches, grønt, petroglypher, historie, Utahs flotte lysebrune farver med de sorte striper af ørkenlak og masser af huller i klipperne, efter det vand (hav) der engang oversvømmede stedet. Her er flere Scenic Byways, hvoraf flere går helt tæt på de meget høje canyons. Når man vandrer her, føler man sig nemt lille og lidt lykkelig. 

Fremontindianerne dyrkede frugt i dalen, indtil mormoner kom hertil.

Check min guide til indianerreservaterne. 

Fra Capitol Reef kører man op gennem bjergene, der går helt op i ca. 2500 meter. I påsken lå der stadig sne i vejgrøften. 

 

#2 Hells Backbone Grill

På vej ned i Boulder, ser og lugter det landligt. Her ser man egentlig farme og dyr på marken. Gør gerne et stop ved den kendte restaurant Hells Backbone Grill, hvor man spiser overdådigt. I Michelinklasse, forståes. I restauranten fortæller smilet på gæsternes læber alt.    

 

#3 Burr Trail

I svinget i Boulder (der er kun et) kan man dreje fra mod det fedeste roadtrip. Burr Trail er et eventyr på 4 hjul gennem et ubeskrivelig smukt og varieret stykke natur. Det meste er på grusveje og man møder ikke mange trafikanter på den strækning, bla. på grund af de farlige, læs sjove, switchbacks, der bringer en ned i dalen mod Henry Mountains og Lake Powel. Ruten blev til i 1876, da mormonen John Atlantic Burr ledte efter en vej, hvor han kunne drive sit kvæg ned til søen. Hans mellemnavn skyldtes, at han blev født på havet, da hans forældre emigrerede til Amerika.

 

#4 Hells Backbone Road

Kort efter Boulder kan man vælge Hells Backbone Road. En krævende, men smuk og øde vej i Utahs backcountry. Ruten tager godt et par timer og bør kun køres i godt vejr. Gør stop på den smalle bro som unge fra organisationen Civil Conservation Corp (CCC) byggede under Roosevelts “New Deal”. De unge fik 30 $ om måneden, men måtte kun beholde de 5. Resten skulle de sende hjem til deres familier, for at stimulere økonomien, efter Wall Streets crash. Mange af de stier og veje der findes i nationalparkerne, er ligeledes lavet af unge fra CCC.  

 

#5 Hogback Rim

Landskabet bliver mere kuperet og grå, men i den ende af farveskalaen, hvor grå er virkelig flot. Pludselig kører jeg på kanten af rimen. Stedet hedder Hogback Rim og her er der næsten ingen grøft eller rabat. På begge sider af vejen er der kun dyb afgrund. Se video.

 

#6 Escalante Natural Bridge

I den dybeste ende af dalen, 14,5 miles øst for Escalante, møder man Escalante River. Trailhead GPS: 37°46'35.1"N 111°25'10.5"W. Fra parkeringspladsen følger man trailhead op ad floden og sågar over floden, idet man flere gange må gennem det lave vand, for at følge stien. Efter en time kommer præmien, når den flotte naturskabte bro hænger 45 meter over ens hovede. Tæt på broen ses tydelige petroplypher og alkover. Petroplypherne er sandsynligvis fra Freemont indianerne.

#7 100 Hands Panel

Fra samme trailhead som Escalante Bridge går man modsatte vej og følger "stien" ca.1 km op til et område hvor der er mange petroglypher bla. 100 Hands Panel. Disse er sansynligvis lavet af Fremont indianerne, eller Anasazi folket før dem. Vil man vide mere om dem, så besøg Anasizi museet i Boulder.

Utahs flotteste vandfald 

#8 Lower Calf Creek Falls

Små slugter afløser hinanden og man kan se den grønne vegetation, der spirer frem mellen de smakke kløfter. En lille flod kommer til syne og er signal om næste stop.

Der holder som regel flere biler på parkeringspladsen, der vidner om stedets popularitet. Lower Calf Creek Falls, står der på skiltet. Fra trailhead er der 9 kilometer t/r hen til vandfaldet, med den farverige baggrund. Faldet er 38 meter højt. Det kan også ses oppefra (Upper Falls), men det er ikke nær så flot. 

 

#9 Devils Garden

Efter endnu ca. 4 miles kører man til højre ned til flotte Devils Garden. GPS: 37°35'08.1"N 111°24'53.0"W. Her finder man stenformationer, der ikke rigtig burde være der. Også et par arches er her. Området er meget fotogent og man bør går en tur i nærområdet.

 

#10 Peek-a-Boo Slot Canyon

Peek-a-Boo og Spooky Slot Canyon finder man 26 miles ned af Hole-in-the-rock-road. Peek-a-Boo Slot Canyon er meget populært og er en naturmæssig nydelse. De 2 slots hænger sammen i et loop. Trail: 37°27'60.0"N 111°13'26.4"W

Historisk vej, skabt af danske mormoner

#11 Hole-in-the-rock

Vil man til vejs ende, så brug 2 timers kørsel, til du kommer til Hole-in-the-rock. På dette sted brugte mormonerne i 1879, 6 uger på at sprænge sig igennem klipperne for at komme ned til søen. Gruppen var ledet af Jens Nielsen fra Lolland. Det var alt andet end en nem opgave og lykkedes kun delvis, for de kunne ikke få deres køretøjer derned. Lidt før man ankommer, støder man på et stort hulrum i en af de store canyons på venstre side. Her holdt mormonerne en stor fest i tørvejr og stedet kaldes naturligvis for “Dance Hall Rock”. Lidt længere ned af vejen (6.1 miles) bør man se Broken Bow Arch.  

 

#12 Kodachrome Basin State Park

Videre ad Hwy. 12 kan man nyde udsigten fra talrige viewpoints, inden man når frem til en statspark, med et lidt spøjst navn. Kodachrome Basin State Park har sit navn efter en filmrulle, af den slags man brugte, før digitalkameraet blev opfundet. I mange år havde man kun Koda film. Så udviklede firmaet Koda en ny type film hvor farverne var gengivet meget flottere, kaldet Kodachrome. Det var da også nogle fotografer, fra National Geographic, der navngav området, netop på grund af farverne. Navnet blev hængende. Statsparken er ikke så stor, men meget pæn. Den er især kendt for sine mange sandsøjler. Se f.eks Chimney Rock der er 52 meter høj. Man mener at området engang har lignet Yellowstone, med geysere og kogende mudderhuller, men at disse , så at sige, er forstenede. I parken kommer der rigtig mange RV’er og mobilhomes til overnatning, blandt andet for at se stjerner.

Fra Kodachrome Basin, kan man tage videre ad Cottonwood Canyon Road. På denne 40 kilometers grusvejsrute støder man bla. på Grosvenor Arch og enorme Yellow Rock.

 

#13 Willis Creek & Bull Valley Gorge Slot Canyons

Byen Cannonville har ikke noget med kameraer at gøre, men herfra tager man endnu en afstikker fra Hwy. 12. Efter ca. 30 minutters kørsel når man to spændende Slot Canyons: Willis Creek og Bull Valley Gorge. Sidstnævnte er teknisk set, mere krævende end Willis, hvor hele familien kan gå med. Går man i Bull Valley, vil man kunne se en jeep der er styrtet ned i kløften. Den hænger dog fast og gør ingen skade, når man går under den. GPS Willis Creek: 37°28'59.2"N 112°05'48.6"W

# 14 Escalante Petrified Forest State Park

I denne lille park, uden for Escalante, finder man masser af forstenede træer, der er dannet i sumpen, der kom efter Jurasic tiden. Parken der ligger lige ud til en sø, har 2 markerede trails. Træerne ser ud som om de er savet over med en motorsav, men det er naturens eget værk. De har ofte nogle utrolige farver. Er man mere interesseret, bør man besøge de forstenede træers egen nationalpark i Petrified National Park, ved Holbrook på Interstate-40.

 

#15 Mossy Cave 

Ruten ender i Bryce Canyon nationalpark. Kort før man ankommer til nationalparken, får man et lille varsel om, hvad der er i vente. Stedet hedder Mossy Cave og her kan man bla. går op af stien til det lille, men smukke, vandfald. Cave er måske så meget sagt, men hulrummene, man kan se bag hegnet, er da meget flotte.  

Ikonisk nationalpark

#16 Bryce Canyon nationalpark

Bryce Canyon nationalpark er idag særdeles kendt af mange danskere og med god grund. De høje hoodoos, der står side om side, er betagende. Det er som om et fotografi aldrig vil kunne gengive, hvor flot her er. Det er intet mindre end verdens største samling af hoodoos stenklipper, man finder i Bryce. Farverne er mange og formerne mange. Tilsæt grøn vegetation og en klar blå himmel på toppen, afløst af stjernenætter i særklasse. Luften er meget ren og her er ingen generende baggrundslys for stjernekiggere.  

Se også:

Moki Dugway, hvorfra man kan se Bears Ears National Monument, som Trump vil fjerne.

Se parken der er opkaldt efter Præsident Donald Trump. Den er ikke helt almindelig.

Se også: 

Roadtripruten: Rundt om Grand Canyon

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Utahs Highway 12 er en af statens flotteste. Prøv de mange sideveje. Der er altid gevinst.

Willis Creek. www.drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Willis Creek Slot Canyon. Super oplevelse for hele familien.

Capitol Reef er en flot nationalpark.  www.drivingusa,dk

© Drivingusa.dk

Utahs klassiske farver og former i Capitol Reef nationalpark.

Burr Trail er roadtrip på eventyr. Www.drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Burr Trail, hvis det skal være helt autentisk. 

Kør-selv-ferie i Utah. Usas flotte stat.

© Drivingusa.dk

Utahs Highway 12 i grå og beige.

© Drivingusa.dk

Lower Calf Creek Falls.jpeg

© Drivingusa.dk

Lower Calf Creek Falls er blevet et populært udflugtsmål.

Escelante natural bridge. brug.jpg

Escalante Natural Bride. Gå gennem bækken flere gange, inden du når archen. 

Kodachrome Basin State Park lidt uden for Bryce

© Drivingusa.dk

Kodachrome Basin State Park er opkaldt efter en filmrulle af god kvalitet.

Devils Garden i Utah med www.drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Devils Garden. Man undres over, hvad der lige er sket her.

Hogback Rim Hwy. 12.

© Drivingusa.dk

Hogback Rim, med afgrund på begge sider.

www.drivingua.dk på roadtrip

© Drivingusa.dk

Scenic Byway betyder en helt fantastisk flot rute.

100 hands by troy smith ok.jpg

© Troy Smith

100 Hands Panel ved Escalante River, hvor indianerne satte deres aftryk.

Petrified Forest Escalante.rjcox ok.jpg

© rjcox

Forstenede træer i Escalante Petrified Forest State Park.

bottom of page