top of page

Calf Creek Falls

Utah

Klik på kortet.

Vandfald ved Scenic Byways Hwy. 12, Utah   

Spektakulære vandfald i Utah, er ikke daglig kost, når man er på roadtrip. Vi er jo grundlæggende i ørken område, selv om Utahs ørken er ret så farvebelagt af planter og lysebrune canyons, med vanlig blå himmel, lagt på toppen. 

 

I dag er vi på en særlig tur, på smukke Hwy. 12, der forbinder Capitol Reef og Bryce Canyon.

 

Selv køreturen er et hit i sig selv. Den har efternavnet “Scenic Byways”, dvs. helt særlige smukke veje. På ruten findes der talrige frakørsler til områder, jeg har beskrevet, f.eks Devils Garden, Peek-a-BooWillis Creek Slot Canyon og Burr Trail

 

Vi kører over Hogback Rim, der er bygget på spidsen af bjerget og der er laaaangt ned, på begge sider. Vi gør holdt og nyder landskabets grålige farver, der ellers ikke kendetegner Utah.

 

I bunden er der grønt af en frodig vegetation, der vidner om, at der løber en flod. Man kan ligefrem se, hvordan vandet har fulgt de mange kløfter, nede i dalen. 

Det er der vi skal ned. Ned til vandfaldet. Fra Hogback Rim er der kun få kilometer. Vi passerer stien der fører ned til Upper Calf Creek, hvor man oppefra kan se hvor vandet løber ned, men vi fortsætter til vi når skiltet med “Lower Calf Creek Falls”. 

 

Nu venter der en flot vandretur på 9 km t/r. Ruten er i kategorien nem, selv om den er lidt kuperet. Man kan dog ikke gå turen særlig hurtigt, for den er ret sandet og tager ialt ca. 3 timer. På en varm dag kan den være en udfordring, så kom tidligt. Jeg lover, at man ikke vil fortryde gåturen hertil.

 

Der ligger en campingplads lige ved trailhead. Her tanker vi op med vand og finder de rigtige vandresko. Stedet uddeler også en brochure om ruten, som er god at have med. 

 

Langs ruten er der placeret små nummerede (f.eks #3) træpæle, der refererer til brochuren.

 

Vandreturen giver et godt indtryk af hvordan Fremount indianerne levede. Ved #8 kan man oppe i terrænet se petroglypher. Således kan man også se et hulrum (#5), der er placeret temmelig højt. Dette er et kornlager, hvor indianerne kunne holde kornet tørt og sikkert.

 

Fremont indianerne var dygtige landmænd, og levede i det store område: Grand Staircase Escalante Nationale Monument (GSENM) (sikke et navn). GSENM dækker bla. Bryce og Capitol Reef nationalparker.          

 

Ved pæl # 7 gør vi pause for at se de dramatiske lodrette og stribede vægge, på den fjerne side af canyonen. Striberne, der er et af områdets kendetegn, kaldes for ørkenlak, forårsaget af oxideret jern og mangan, der dannes på overfladen af klipperne. De manganrige sorte striber er resultatet af fugtige (regn) forhold, mens de orange striber angiver tørre forhold, med lavt manganindhold.

Dalen snævrer let ind, lige før man ankommer til vandfaldet. Faldhøjden er ca. 38 meter og vandet brydes i flere omgange, inden det når ned i den lille sø af vand. Et er vandfaldet, et andet er de smukke farver, fra mos og alger der er skabt med vandets nedfart. Man kan godt bade i vandet, men det er ret koldt.

 

Området langs den lille flod har masser af flotte planter og lytter man efter, kan man høre talrige fuglearter. Ifølge campingpladsens brochure kan man støde på firben, hjorte, jordegern, ræve og endda bjerg løve, hvis man er heldig.

Tip:

Tag tidligt afsted på turen. Stien er ikke særlig bred og der er ofte mange mennesker. Ved campingpladsen er der begrænsede p-pladser. Medbring vand og hat.  

Calf Creek ligger 1:20 times kørsel, fra både Bryce Canyon og Capitol Reef. GPS: 37°47'29.7"N 111°24'51.5"W

Overnat i Bryce, Capitol Reef , eller Escalante. 

Se også:

Havasupai Falls

 

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Lower Calf Creek Falls, Utahjpeg

Lower Calf Creek Falls, Utah.

drivingusa.dk i Lower Calf Creek Falls, Utah.

Er man i Mobilhome, kan man overnatte i Calf Creek.

drivingusa.dk på roadtrip Hwy. 12 i Utah

Hwy. 12 Scenic Byways kører lige forbi Calf Creek.

Fremont indianerne levede i Calf Creek Falls..jpeg

En af Utahs få vandfald.

Calf Creek Falls i Grand Staircase Escalante..jpg

Vandrestien er 9 km t/r. og tager 3 timer. Kom tidligt.

Calf Creek Falls, USA.jpg

Vandfaldet er 38 meter højt. 

© John Fowler

Tag badetøjet med. 

Calf Creek, Utah.jpeg

Langs ruten finder man mange beviser på en tidlig indianerkultur.

Fremont Petroglypher i Calf Creek..jpeg

3 store petroglypher lavet af Fremont folket, der boede i dalen.

bottom of page