top of page

Mørkets turister - Solformørkelse i USA 2017

Solformørkelsen i USA 21 august 2017

Det tog kun et øjeblik. Trafikken standsede. Folk holdt vejret. Fuglene blev stille. Mindre dyr sprang instinktivt ned i deres skjul. Den totale solformørkelse, var en realitet. Selv om den var ventet, var det alligevel lidt overraskende. Vi stod der i mørket, med alle sanserne skærpet. Med et blev det køligt.

 

Det hele varede få minutter og så vente lyset langsomt tilbage. Folk jublede og klappede højlydt. Forløste. Den helt specielle glæde man kun mærker når noget særligt er sket, stod malet i ansigterne omkring mig. Man kiggede på hinanden, som for at aflæse de andres glæde og reaktioner, eller man nød bare  fælleskabsoplevelsen.

 

Oplevelsen krævede i starten ingen ord. Oplevelsen var nok. Unik. For mange en “ Once in a lifetime”. At opleve så markant et naturfænomen kan, for en stund, gøre en helt tavs. Så kom ordene. 

 

En solformørkelse opstår, når månen placerer sig præcis mellem Jorden og Solen. Det vil sige sol- måne-jord-på-række. Dækker den fuldstændigt er det en total solformørkelse. I modsat fald kaldes det en delvis formørkelse.

 

21 august 2017 rammes USA af en total solformørkelse. Fra Stillehavet, ud fra Oregon vil den bevæge sig sydøst og forsvinde ud over Atlanterhavet ved South Carolina. I 2 minutter og 40 sekunder vil solformørkelsen være total. Den har så at sige to baner. En der angiver den største grad af formørkelse (Greatest Eclipse) og en der angiver tiden på formørkelsen ( Greatest Duration) 

 

Den har allerede fået et officielt navn. “The Great American Eclipse”. Den vil på sin vej passere 12 stater og forventes at blive et tilløbsstykke med millioner af deltagere. Solformørkelsesturister, kaldes de. Mange steder er hotellerne allerede totalt udsolgte.

 

Månens og Jordens faste baner og konstante omløbstider gør det muligt for astronomer at forudsige fremtidige solformørkelser med stor præcision. Nasa har udarbejdet en liste over alle fremtidige formørkelser frem til år 2100.

Se Nasa's hjemmeside

Den næste solformørkelse finder sted i sommeren 2019 i Chile og Argentina og vil vare over 4 minutter. 

 

I Europa må man vente til 12. august 2026, hvor den kan ses fra Spanien og Island.

 

 I Danmark kommer den næste totale solformørkelse først 21 maj 2145 på Bornholm. Sæt kryds i kalenderen.

 

Dramatiske solformørkelser. 

Gennem historien har overtro om solformørkelser både skabt død og ligefrem standset krige.

I meget gamle dage blev solformørkelser opfattet som dårligt nyt, ikke mindst for de der regerede. 

Hvis ikke kejseren havde styr på vejrfænomenerne, hvor var vi så henne? 

 

Den kinesiske kejser Zhong Kang havde derfor udnævnt to hof astronomer, der skulle forudsige solformørkelser. De havde imidlertid mere travlt med at leve det søde liv i paladset, så da en solformørkelse ramte landet udbrød der panik. Kejseren blev til grin og blev rasende. De to astrologer måtte af med hovedet. 

 

En anden konge var en klog mand. Kort inden en solformørkelse, blev en reserve konge midlertidig udnævnt, i det tilfælde, at formørkelsen ville ramme regenten på ondskabsfuld vis. Da lyset vendte tilbage blev han så indsat som konge igen, og hyllet for sin visdom.

 

I nyere tid stod den amerikanske astronom George Davidson i 1869 i spidsen for en ekspedition til Alaska, hvor han havde regnet ud, at en solformørkelse ville finde sted. En lokal indianerstamme var ikke glad for hans tilstedeværelse, men det lykkedes ham at forklare indianerne, hvad der ville ske næste dag. De gav ham en chance for at bevise solformørkelsen. Da denne vitterlig kom dagen efter, flygte indianerne og lod Davidson være i fred.

 
Mange danskerne tager afsted 

Tusindvis af danskere vil i 2017 flyve de mange kilometer over Atlanten og spendere rigtig mange penge på, at de måske ser en total solformørkelse, hvis det altså ikke er overskyet. På Drivingusa.dk har vi spurgt nogle af de der skal afsted, hvad der får dem til at tage afsted.

 

Mogens Hjelm-Hansen, fra Lystrup er en af de mange der tager afsted med Sinex Rejser, der blandt andet arrangerer grupperejser til Kina og USA. Han fortæller til drivingusa: “Jeg oplevede en solformørkelse i Kina, for nogle år siden og glæder mig til at se den i USA. Vi skal se den om formiddagen, på en mark uden for Idaho Falls, iøvrigt ikke så langt fra Craters of the Moon National Monument and Preserve”. 

Forinden har han tænkt sig at tage et par særlige solformørkelse briller på, så øjnene vender sig til mørket. Når solen er dækket, tager man dem af.

 

“Det er især tiden op til formørkelsen der er intens. Når solformørkelsen er total oplever man tydeligt at temperaturen falder og dyrelivet forstummer”, forklarer Mogens. 

 

Når solformørkelsen er ovre, får de rejsende champagne og taler om den intense oplevelse. Selskabet, der tæller over 100 danskere, kunne ikke få plads til alle på hoteller i Idaho Falls, så man måtte indkvartere dem i flere byer. Interessen for solformørkelsen er simpelhen enorm.  

Rejse ankenævnet meddeler at man ikke kan få sine penge retur hvis hvis det er overskyet! Helt snydt bliver man nu ikke, for selve formørkelsen bliver endnu mere markant, hvis det er overskyet. 

Solformørkelsen i USA 2017

Solformørkelse 2017 i USA.

Solformørkelsen i USA går fra vest mod øst.

Solformørkelsen trækker mange turister til USA.

Krater efter meteor nedslag i Arizona

Andre astronomiske fænomener: Meteor krater øst for Flagstaff, Arizona.

Craters of The Moon i USA

Craters of the Moon N.M. i Idaho tiltrækker mange astronomi entusiaster. 

bottom of page