top of page

New York High Line. Nedlagt jernbane bliver til park

New York

På Manhattans sydvestlige side i området Chelsea, (tæt på spidsen, mod Jersey side) har byen fået en nyere park. “The High Line”.

Parken er bygget oven på en højbane, hvor lokale tog fra 1934 til 1980 fragtede varer ind til newyorkerne. Det sidste læs der fragtedes ind, var et parti frosne kyllinger.

 

I mange år stod højbanen og gik i forfald, indtil en gruppe mennesker fra byen begyndte at drømme om at omdanne togbanen til noget unikt. Landskabsarkitekter fra hele verden bød ind med ideer, godt bakket op af en lokal støtteforening, der voksede sig større og større.  

 

I 2009 stod første sektion klar og derefter er det gået slag i slag. Den 2,3 kilometer sti går over 20 blokke fra Gansevoort Street i Meatpacking District til West 34th Street, mellem 10 og 12 Avenues.

 

På hele stien har man valgt et design der konstant minder een om, at man går langs, eller på, en jernbane. Langs banen er der gode udsigtspunkter, f.eks Hudson River, frihedsgudinden, eller hvad med at stå oven på 10 Avenue og kigge direkte ned på kørebanens livlige trafik.

 

Tidligere var baggårdene langs banen forfaldne og mange lyssky aktiviteter fandt sted der. Nu er disse restaurerede på en måde hvor det spiller sammen med The High Line. 

 

Aktiviteterne er også ændret. Nu er her garden tours, hvor man ser på alt det der er plantet, nogle mediterer, børn er på udflugt, nogle laver Tai Chi, s andre studerer den kunst og design der præger den nye bane. På gavlene kan man om aftenen se små film eller deltage i en Late Night Experience. The High Line er virkelig blevet en folkelig succes og turisterne strømmer til.  

 

Information om dagens aktiviteter, udstillinger, events m.m. kan ses her

Der er elevatorer flere steder, så alle kan komme derop.   

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

High Line i New York, drivingusa,dk, roadtrip

Se New Yorks nye park. The High Line

New York High Line

Kig ned på trafikken på 10 Ave.

High Line New York, drivingusa,dk, roadtrip
bottom of page