top of page

Ship Rock. Navajos hellige klippe

Skærmbillede 2018-09-08 kl. 10.49.54.jpg

Klik på kortet.

New Mexico

Indiansk overtro på gammel vulkan 

Ganske tæt på Four Corners ligger et af Navajoindianernes helt store “flagskibe”, kaldet Ship Rock. 

Ship Rock er en 30 millioner år gammel vulkan, der med sine 2188 meter rager højt i området og kan ses 100 kilometer væk. Det meste af vulkanen er eroderet væk og kun selve kærnen, står tilbage.

Jeg formoder at navnet stammer fra “hvid mand”, da det er opkaldt efter en “Clipper”, der er en stejl stævning på sejlskibe fra 1800 tallet. "Klippen med vinger" kalder Navajo indianerne stedet, eller Tsé Bit’a’í, på Navajo sprog.

Mytologien er, som altid, meget nærværrende blandt de overtrodiske indianerne. Det manglende skriftsprog bidrager sandsynligvis til dette, når generation efter generation mundtlig overleverer dets historie og livsfilosofi, til stammens yngste. 

Således fortælles der om Ship Rock, at en kæmpe fugl bragte Navajo folket, kaldet Dinè, fra det kolde nord og ned til den sydvestlige region. Man bosatte sig på klippen og dyrkede afgrøder, indtil et voldsomt uvejr brød løs. Fortællingen beretter om lynnedslag, der slog flere ihjel og onde ånder slap løs. 

Således tror Navajo på, at den døendes sidste åndedræt “chindi” er personens negative side. “Chindi” forståes som noget spøgelsesagtigt, som man skal have megen respekt for, da den bringer sygdomme med sig. For at slippe spøgelset fri, bringes den døende ud i det fri, så chindi ikke klæber sig fast til afdødes hus og ejendele. Efter døden bliver den afdødes navn ikke nævnt mere, da dette vil blive hørt af chindi, der straks vil hjemsøge den der udtalte navnet. 

 

Ovennævnte lynnedslag forståes således som et varsel fra spøgelset. Derfor har Navajo forbudt klatring på klippen, da der også har været dødsfald blandt klatrere. Som konsekvens har Navajo forbudt klatring i hele reservatet. 

Ovennævnte beretninger kun kun nogle af de mange overtrodiske fortællinger om områdets oprindelse. 

Jeg har flere gange kørt ganske tæt på Ship Rock, men har endnu ikke haft held til at beskue det helt tæt på. Når man besøger det, skal man udvise respekt for stedet, der er meget helligt for Navajo. I virkeligheden burde det være helligt for os alle, for områdets natur er skrøbeligt. Helligt skal ikke forståes i religiøs forstand. På engelsk bruger man begreber som "holy" eller "sacret". Oversat bliver det til helligt. Det vil være mere rigtig, at betegne stedet som vigtigt, betydningsfuld, bevaringsværdigt, eller ukrænkeligt.    

 

Det ved jeg fra flere ture i naboområdet f.eks Bisti Badlands, Monument Valley, Ah-shi-sle-pah, Mesa Verde og Canyon de Chelly.  Vil man besøge Ship Rock, er byen Farmington, et godt udgangspunkt.

Hele regionen har gennem tiden været udsat for enorme naturkræfter. Trods områdets ørkenagtige særpræg, har her tidlige været særdeles frodigt f.eks i Jurassic perioden. Således er her fundet talrige fossile skeletter og forstenede træer. I 1300 tallet var området ramt af tørke i 30 år, eller udsat for en neuklear vinter fra vulkanudbrud. Derfor forsvandt Navajo fra området i mange år.   

Man tilkører Ship Rock fra Hwy. 491 syd for Shiprock, New Mexico. Kør ca 11 miles. Markvejen t.h til klippen er 7 miles og tager ca. 30 minutter. Den ligger ganske tæt på Indian Service Road 13.

Tæt på Monument Valley finder man et lignende fænomen. Agathla Peak, også kaldet El Capitain på 457 meter, er en 25 millioner år gammel nedbrudt vulkan. 

Se min Guide til de amerikanske indianer reservater.

Crater Lake. Vulkanen der blev til verdens reneste sø.

© Alle fotos er omfattet af Copyright by Michael Bo Christensen/Drivingusa.dk

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Chindi spøgelset.

DJI_0482.jpeg

Ship Rock er helligt for Navajo, men den burde vel være helligt for os alle.

IMG_2108.jpeg

New Mexico har meget flot natur at byde på. 

IMG_2102.jpeg

Hvide opkaldte den efter stævnen på sejlskibe fra 1800 tallet , kaldet "Clipper".

IMG_2092.jpeg

Rock med Vinger, kalder Navajo klippen, der kan ses 100 km væk.

IMG_2101 2.jpeg

Besøger man stedet, så udvis respekt for Navajos helligdom.

IMG_3880.jpeg

© Drivingusa.dk

Agathla Peak, også kaldet El Capitain på 457 meter, tæt på Monument Valley.

bottom of page