top of page

Canyonlands National Park. Lille Grand Canyon

Klik på kortet

Utah

Jeg kørte i 2019 Shafer Trail...Wow!

Canyonlands næsten månelignende landskab, bugter Coloradofloden sig, i et scenarie de fleste ikke begiver sig ned i.

Her er øde, som i øde.

Området består af Island in the Sky, Needles og The Maze. Island in the sky er den mest besøgte, med alle dets viewpoints, tæt ved Moab og mange ser denne del som værende Canyonlands. The Needles District ligger sydvest for Moab og er kendt for petroglypher og fantastiske stenformationer. The Maze er et ret ufremkommeligt område, vest for Moab. Området kræver forberedelse og specialbil. 

Da statsparken Dead Horse Point, ligger klos op af Canyonlands, omtales den her som en del af Canyonlands og egentlig burde de to slåes sammen. 

Højdepunkterne er bla. Upheaval Dome, White Rim, Dead Horse Point og Grand View Point. De fleste ser området på kør-se-kør princippet. 

Husker du filmen "Thelma & Louise", der dramatisk ender her i Canyonlands, efter en spektakulær biljagt i det støvede landskab? 

De to kvinder kører, i slutscenen, dramatisk i døden. Det nøjagtige sted ligger nede i dalen og har sit eget Thelma & Louise Point. De fleste vil aldrig få dette sted at se, for forinden skal man køre den hårrejsende Shafer - Potashrute. 

Er du til gys og spænding, så kør Shafer - Potashruten fra Moab til The Grand View i en firhjulstrækker. Det er ikke en tur man lige glemmer. Se hvorfor her.  

Ruteforslag i lejet jeep, hvor man kommer rigtig tæt på de store oplevelser i Canyonlands:

Moab

Long Canyon Trail 38°32'47.3"N 109°38'52.5"W

Dead Horse Point 38°28'17.6"N 109°44'28.7"W

Upheaval Dome 38°25'34.5"N 109°55'33.8"W

Grand View  Point 38°18'41.0"N 109°51'26.9"W

Mesa Arch 38°23'21.1"N 109°52'05.3"W

Musselman Arch 38°26'12.6"N 109°46'13.1"W

Gooseneck Overlook 38°27'17.4"N 109°46'26.9"W

Thelma & Louise Point 38°27'11.6"N 109°44'03.8"W

Jug Handle Point 38°32'55.4"N 109°38’50.0"W

Moab: 38°35'18.7"N 109°33'38.0"W

Ruten inkluderer Shafer Trail, White Rim og utrolige arches.

 

Du kommer typisk til Canyonlands ad Hwy. 313, lige uden for Moab, Utah. Det tager ca. 40 minutter. Selve turen derud, er særdeles smuk og utrolig varieret. Det er som om man kører op på en slette, et højlandskab, hvorfra man kan se ned i de dybe canyons og floder. Man får virkelig en god fornemmelse af hvor højt den smukke stat Utah ligger. Over 60 % af staten ligger over 1600 meter og kan være en god forklaring på, at man ind i mellem får åndenød af, at vandre i området. 

Syd for Moab ad Hwy. 211, kan du se den sydlige del af Canyonlands i Needles området, der er velegnet til heik. Kort efter du har drejet ind på Hwy. 211, finder du Newpaper Rock, hvor du kan se indianer inskriptioner af bla. dyr og mennesker. 

 

Kort forinden man kommer til Canyonlands nationalpark, bør man absolut dreje fra og se Dead Horse Point. Denne er en statspark, så der kan man ikke bruge sit annual pass, men må betale entre, ca. 20 dollars. Resten af Canyonlands området er nationalpark og der gælder sæsonkortet hvis man bruger det. 

Dead Horse Point har sit navn efter en trist hændelse. Cowboys brugte den store mesa, som en naturlig base for en masse vilde heste og hestene kunne ikke slippe væk fra området, der var omkranset af en stejl afgrund. Efter at have indfanget de heste de ville bruge, lod de resten være. De glemte sansynligvis at åbne gaten, så hestene kunne slippe væk. De vilde Mustangs døde af tørst, mens de kunne se direkte ned i den store Coloradoflod.

Husker du episoden hvor en vandrer faldt ned i en kløft og en stor sten kilede hans arm fast. Han endte med at skære armen af, efter at have tilbragt 127 timer nede i Blue John Canyon, som man kan skimte i horisonten bag Upheaval Dome. Episoden er filmatiseret og hedder 127 Hours. 

Se også:

Har man god tid, bør man også se Corona Arch, der ligger lidt uden for Moab. Her finder man en enorm arch, langt større end Delicate Arch, efter en spændende vandretur, på en halv time.

Den smukke kløft ved Morning Glory Bridge, hed oprindelig "Nigger Bill Canyon", indtil 1960 erne hvor man fandt navnet racistisk og ændrede det til "Negro Bill Canyon". Nu er det ændret igen. Læs min beretning om Grandstaff Canyon. Stedet ligger lige uden for Moab.

 

Jeg besøgte i 2018 Hole N' The Rock, der er ejet af danske familien Hansen. De købte stedte af Albert Christensen, fra Herning. Albert sprængte sig en bolig i den enorme klippe, der ligger syd for Moab. Den er ikke let at overse. 

 

Tidsforbrug: 1/2 dag

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Dead Horse Point i Canyonlands. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

En trist hændelse lægger navn til Dead Horse Point

Dead Horse Point i Canyonlands. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Coloradofloden bugter sig og lokker kameraet frem. 

Michael Bo Christensen i Canyonlands. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Ved Shafer Road. En af de vildeste og farligste veje i USA.

Kør den farlige rute Shafer - Potash i Canyonlands. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© Thomas Galenbeck

Ruten Shafer - Potash ender i Moab. Kom frisk.

Mesa Arch.jpeg

© drivingusa.dk

Mesa Arch bør ses.

© Thomas Galenbeck

Canyonlands med helicopter.

At se Canyonlands fra oven, er mindst lige så flot som Grand Canyon.

© Flickr/Loraineltai

Canyonlands, Utah

Helikoptertur i Canyonlands kan tages fra lufthavnen, lige nord for Moab.

© Flickr/Loraineltai

bottom of page