top of page

Valley of Dreams -
Alien Throne

New Mexico

Med navajo-guide i Valley of Dreams

Det var en sjælden overskyet dag i New Mexicos ørken, da jeg første gang mødte navajo-guiden Kailo Winters. Jeg var på mit andet besøg i Bisti Badlands og var aldeles betaget af området. Kailo foreslog mig, at vi en dag tog ned i Valley of Dreams og til det forslag behøvede jeg ingen betænkningstid, men så kom der lige en pandemi i vejen.

 

År senere skal jeg og min gruppe møde ham, på en tankstation syd for Farmington, men vi er stærkt forsinkede. Efter at have brugt en halv dag i Chaco Culture National Historical Park (USAs største indianerruin), er vi kørt forkert på en støvet dirtroad, som vi ikke kan se på Gps’en. 

 

Et landskab uden sigtepunkter

Heldigvis venter Kailo tålmodigt på os, da vi svinger ind på benzintanken og kort efter kører vi ud i ørkenen. Astfalten bliver til grusvej, som bliver til markvej og knap nok en vej, før han pludselig stopper. Uanset hvor jeg kigger hen, er her ingen sigtepunkter, men lidt efter går vi over en lille bakke og nu kan jeg på afstand skimte en forandring i landskabet.

 

Mens vi går taler vi om hvordan det går med Diné, som navajoindianerne kalder sig. Det betyder folket. Da jeg er fast læser af Navajo Times ved jeg, at de har haft det svært under pandemien. Kailo kan mærke min interesse, så samtalen bliver hurtigt dybere og mere personligt. Som jeg selv har han tidligere arbejdet inden for skolevæsenet og har en bachelorgrad i pædagogik. I dag er han selvstændig guide og er en stor kender af områder som Bisti/De-Na-Zin, Ah-shi-sle-pah, Chaco Culture, Lybrook samt Valley of Dreams. Han har 3 børn og familien er igang med at etablere en campingplads i området. 

 

Det første område i Valley of Dreams hedder The Sentinel, hvor jeg nyder de hvide hoodoos med deres mulige toppe. 

 

Alien Throne

Vi fortsætter ud i det tørre område og går gennem en stor wash, indtil vi kommer til et andet hoodoosområde. Mens jeg går rundt og filmer, kigger jeg selvfølgelig efter stenen, som optræder på mange Instagram spots og som vi blandt andet er kommet for at se. Til sidst opgiver jeg, for jeg vader i hoodoos og på afstand er de svære at sjældne imellem. Andre kendte sten er Gigant Mushroom og Three Wise Men. Kailo kender de gode fotospot og han dosserer turen, så vi ender ved den højt profilerede klippesten Alien Throne, lige som den gyldne time sætter ind. Han fortæller, at for hans forfædre var stenen et symbol, en slags milepæl, for den rejse der bragte dem hertil.  

 

Kort efter går solen ned og vi bevæger os tilbage mod bilerne, mens Kailo fortæller om indianernes natursyn og livsfilosofi. Ind i mellem oversætter han det han taler om, til sit eget sprog og det slår mig altid hvor smukt det lyder. Han fortæller, at han har fundet et nyt hoodoosområde, som han gerne vil vise mig næste gang jeg kommer hertil, men han vil ikke røbe hvad stedet hedder. Heller ikke 3. gang, at jeg spørger ham om det. Hmm..!

 

Selvom at jeg selv er guide, hyrer jeg ofte lokale indianere til at vise os rundt. Da Valley of Dreams ligger i navajo-reservatet, finder jeg det naturligt at støtte lokalt og en sådan tur kan hurtigt blive en dag man ikke glemmer. 

En del reservater er åbne for turister, hvilket jeg benytter mig flittigt af. Ud over mødet med indianerne og deres kultur, kan man ofte finde flotte naturområder. Jeg har samlet en stor guide til turistvenlige reservater.

 

Se også:

Bisti Badlands

Ah-shi-sle-pah

Ship Rock

Four Corners

Mesa Verde National Park

 

Kailo kan bookes på NavajoToursUSA.com

 

 

Foto: © Michael Bo Christensen/Drivingusa.dk

Valley of Dreams i New Mexico.

Valley of Dreams ligger i New Mexico

Alien Throne i Valley of Dreams.

Den berømte Alien Throne

Forfatteren og naturguiden Michael Bo Christensen i USA.

Jeg elsker hoodoosområder

Camel Rock i Valley of Dreams.

Camel Rock ligger tæt på Alien Throne

Michael Bo Christensen sammen med navajoguide Kailo.

Før pandemien mødtes vi tilfældigt i ørkenen.  

Valley of Dreams har flere hoodoos områder.
Golden hour in Valley of Dreams.

Valley of Dreams bør ses med en lokal guide.

Kort før jeg forlod Valley of Dreams

bottom of page