top of page

Klik på kortet

Grand Canyon National Park.

På kanten af indianererservatet

Arizona

Geologiske fingeraftryk i Grand Canyon fortæller sandklippernes historie.

Tag en helikoptertur i Grand Canyon. Læs mere her.

Grand Canyons 6 områder.

Jeg besøger Grand Canyon North Rim's østlige del

Grand Canyon er om noget, indbegrebet af USAs utrolige nationalparker, som de fleste gerne vil opleve. Selv navnet indikerer er det ér stort. 

 

Da præsident Theodore Roosevelt besøgte Grand Canyon for første gang, sagde han til de fremmødte tilhørerne. "Lad dette sted være som det er, for lige meget hvad man vil foreslå, bliver det aldrig flottere". Få år efter (1908) gjorde han stedet til National Monument og i 1919 blev det en egentlig nationalpark.

Udnævnelsen til nationalpark betød, at indianerne måtte forlade området. Hopi, Hualapai og Havasupai indianerne levede alle i det store canyon, som de så som deres spirituelle hjem. Paiute indianerne kaldte det Kaibab, der betyder "bjerget der vender på hovedet". Når man står på kanten fra Grand Canyon kan det være svært at forestille sig, at indianerne levede i det ufremkommelige område, men tilstedeværelsen af vand i ørkenområdet, har været lig med overlevelse. Idag bor stammerne i udkanten af Grand Canyon. Vil man besøge dem så check min guide til reservaterne.

 

Man kan se Grand Canyon fra mange områder og disse er indbyrdes meget forskellige. De fleste ser den store canyon fra den sydlige rim, men vil man have den fulde oplevelse, bør man besøge flere områder. De kendte områder er South Rim, North Rim og Grand Canyon West, hvorimod Havasupai Falls, Toroweap og East Rim er temmelig ukendte.

South Rim.

Den sydlig rim er langt den største og her kommer hovedparten af turisterne. De fleste er her max. en hel dag og bruger tiden på at gå langs kantenen og opleve solnedgangen. Dette er selvsagt en god oplevelse. 

Har man flere dage til rådighed bør man opleve Grand Canyon på anden vis. Jeg anbefaler gerne at man går ned i canyonen og oplever at have den over og under sig.  

Vandreture

South Kaibab Trail ned til Ooh Aah Point er et oplagt valg. Turen starter ved Yaki Point, der kun nåes med shuttlebussen (orange line), så lad bilen stå ved visitor-centeret. Ruten er 3-4 km t/r og tager ca. 3 timer. Fortsætter man til Phantom Ranch i bunden af canyonen, er der 23 km t/r og den tager ca. 8 timer at vandre.

En sådan tur, bør ikke bygge på en pludselig indskydelse. 

 

Bright Angel Trail udgår fra Grand Canyon Village og er på 24,5 km. Den ender ved Coloradofloden. 

Er man i super form, kan man vandre den 10 timer lange dagsrute mellem North og South Rim. Turen starter ved solopgang og er 34 km lang. Den nordlige og sydlige rim ligger således ikke langt fra hinanden, men i bil er der imidlertid 341 km.

 

Ens for ruterne er, at man går af smalle stier, hvor der ikke er megen skygge og en højdeforskel på 1400 m. 

Helikopterture i Grand Canyon syd.

I de senere år er det blevet meget populært at flyve med helikopter og se Grand Canyon fra oven. Vi der har prøvet det, kan da heller ikke få armene ned. Læs mere på: Helicoptertours. Det er en god ide at bestille flyveturen i god tid. 

Man kan bo talrige steder i selve nationalparken, men de fleste bor, på grund af prisen, i hotelbyen Tusayan, der ligger 20 min. fra kanten. 

Parken er meget stor og det kan til tider være svært at finde rundt, så Gps track hvad I vil se, eller brug et kort. Kører man øst ud af parken, bør man gøre holdt på nogle viewpoints fx. Duck on a rock.

Der går gratis shuttlebusser hvert 10-15 min, der kan fragte dig rundt, hvis du ikke selv ønsker at køre. De kører bestemte ruter f.eks rød, lilla, orange og gul. Det er ret overskueligt at bruge. De kører også ned til nærmeste hotelby, Tusayan. Se ruteoversigten i visitor-centeret, eller på nettet.

Foto tip:

Solnedgangen fotograferes bedst fra Hopi- eller Yavapai Point.

Solopgang fotograferes bedst fra Mather’s Point.

Man kan sagtens se området på en enkelt dag. 

Grand Canyon North Rim

Ønsker man en mere intim og anderledes oplevelse, bør man se Grand Canyon fra den nordlige rim. Her er der langt færre turister. Den nordlige rim er bestemt flot, men man har dog en mere begrænset udsigt, i forhold til south rim. Til gengæld er de farverige canyons ganske tæt på og man kan ane Coloradofloden sno sig i bunden. De fleste turister tager Bright Angel Trail, hvor udsigten er fantastisk.

Andre områder på nordsiden der bør ses (i bil), er Imperial Sunrise Point hvorfra man kan se Mount Hayden, der er Grand Canyons højeste punkt. Fortsæt til endestationen Cape Royal hvor man blandt andet kan se klippen med det store hul, der kaldes Angel Window. Se videoen...

Den nordlige rim ligger 300 m højere end south rim. Højdeforskellen gør, at stedet får megen sne om vinteren, hvorfor parken er vinterlukket mellem 15 november og 15 maj. 

Jeg anbefaler, trods prisen, at man bor på Grand Canyon Lodge North Rim. 

Grand Canyon West

Dette område er især kendt for sin berømte "skywalk", en 70 m glasbro der går ud over canyonen. Bor man i Las Vegas kan den kortere tur til vestområdet være et godt, men dog dyrt alternativ til south rim. Nationalparkskortet gælder ikke her. Vestområdet er ejet af Hualapai indianerne, der er en stamme på ca 2600 indianere.

Se min guide til Grand Canyon Vest

Toroweap.

Er man parat til at køre efter en særlig oplevelse, så tag en afstikker til Toroweap Viewpoint med en udsigt over Coloradofloden. Her står turisterne ikke i kø. Først må din (firhjulstrækker) bil og du lide 2 timers kørsel på ujævn grusvej med max. 40 miles i timen. Vejen er berygtet for punkterede dæk. Du finder den på den nordlige side af Grand Canyon på Hwy. 389 syd for Fredonia. God fornøjelse. 

Havasupai Falls:

Vil du opleve en side af Grand Canyon de fleste ikke ser, så besøg Havasupai stammen, der bor langt nede i Havasupai Falls, der er en biflod til Coloradafloden.

Havasupai stammens 730 beboere  lever helt isoleret i disse fjerntliggende canyons. At besøge dem, på dette sted, at en meget unik og helt igennem fantastisk oplevelse. Her finder man de smukkeste azurblå vandfald. Af samme grund blev de kaldt "det blågrønne vands folk". Du kan campere (kun telt), eller bo på det ene hotel der findes. Bookingen er lidt speciel. I januar registrerer man sig på www.HavasupaiReservations.com med betalingskort og personlige oplysninger, og 1. februar klokken 8.00 går det løs. På denne ene dag bliver de fleste datoer udsolgt. Kun 350 personer kan få tilladelse pr. dag. 

 

Havasupai er ikke i den billige ende og kræver man er indstillet på heik, ofte i ekstrem varme. Besøg dem uden for sæsonen, f.eks i foråret hvor de fire vandfald er særlig flotte og indbydende med deres azurblå vand.

Se videoen her, hvis du vil derud. Det tager 2:30 time fra Kingman og de sidste 12 km ud til stammen må tages til bens, helikopter eller man kan kan lade sig fragte "indianstyle", til hest. Se min guide til Havasupai Falls.

Grand Canyon East Rim

Det er kun de færreste der har hørt om den østlige rim og kun ganske få har været der. Dette skyldes, at området ligger i navajoreservatet og at man kan kun komme dertil med en navajo-guide fra. Læs hvordan du kommer dertil.

På grænsen til Navajo reservatet.

Kører man ud af østindgangen til nationalparken, kører man direkte ind i navajo territorie. Navajo reservatet er enormt og fylder en sto del af staten Arizona. Reservatet rummer flere seværdigheder i særklasse f.eks Monument Valley, Coalmine Canyons, Antelope Slot Canyons, Four Corners, Grand Falls, Bisti Badlands, Ah-Shi-Sle-Pah. 

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

 Grand Canyon, syd. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Grand Canyon South Rim
Grand  Canyon, syd.

© drivingusa.dk

Roadtrip ruten går til Grand Canyon. 

IMG_5431.jpeg

© drivingusa.dk

Oplev Grand Canyon både over og under dig på turen til Ooh Aah Point.

Grand Canyon North Rim

Solnedgang i Grand Canyon North Rim.

Bison tæt ved Grand Canyon Nord

Dalen ned mod Grand Canyon North Rim har store bisonflokke..

Grand Canyon West, tæt på Las Vegas.

Eagle Point i Grand Canyon West.Roadtrip ruter og nationalparker i USA

Eagle Point,

© drivingusa.dk

© drivingusa.dk

P1110606.jpeg

© drivingusa.dk

Guano Point,

Grand Canyon West

Michael Bo Christensen interview med Hualapai.jpeg

© drivingusa.dk

Se mit interview med Hualapai indianeren Lana Lee.

Skywalk in Hualapai reservatet

© drivingusa.dk

Skywalken tiltrækker mange turister.

Toroweap.John Fowler.jpg

© John Fowler

Toroweap Viewpoint. 

Havasupai Falls.Roadtrip ruter og nationalparker i USA

Havasupai Falls, vest for Grand Canyon

© James N. Perdue

www.drivingusa.dk i Grand Canyon

© drivingusa.dk

Det var tæt på, men jeg klarede det. Pas godt på i Grand Canyon. Over 800 mennesker er døde af, ofte selvforskyldte, grunde. 

Rejsejournalist Michael Bo Christensen

© drivingusa.dk

Jeg formidler helikopterture gennem Mavericks. Vær obs på, hvorfra du vil flyve, for der er flere muligheder. Her er jeg ved byen Tusayan, ved Grand Canyon South Rim. 

IMG_8451.jpeg

© drivingusa.dk

Duck on a rock.

© drivingusa.dk

Grand Canyon oversigt.png

© drivingusa.dk

© drivingusa.dk

© drivingusa.dk

bottom of page