top of page

Hopi indianerne

Arizona

USA’s fredeligste indianere

Kun et spydkast fra Grand Canyon South, ligger Navajo indianernes store reservat og breder sig over store dele af Four Corners staterne, Colorado, Arizona, New Mexico og Utah. Der er ingen skilte, eller andre tegn, der på nogen måde bekendtgør dette faktum, ud over at GPS kortet skifter farve og meddeler at man er i Navajo område. Et par steder langs vejen kan man dog støde på sælgere af krukker og andet håndværk. 

 

Et stykke inde i området, ligger Hopi indianernes reservat. Et reservat i reservatet, kan man næsten sige. Hopi har ligget der i århundrede og man har tilpasset sig livet i landsbyer. Modsat mange andre indianerstammer har Hopi stammen aldrig været et nomadefolk, der fulgte bisonokserne på prærien. Hopi betyder “ordentlig”.

 

Hopi indianerne kom vandrende fra fra Mexico omkring år 500 f.kr. Heste var på det tidspunkt endnu ikke ankommet til denne del af jorden. De kom først langt senere, i 1500 tallet og med store forandringer til følge.   

 

Området i de sydlige stater var på dette tidspunkt langt mere frodigt, end idag. For Hopi folket var mad og vand lig med muligheden for at overleve og de var udmærkede landmænd.

 

I år 700 e. kr etablerer Hopi flere byer i området og senere bygger de egentlige huse med murværk    

i Oraibi, Awatovi og Wupatki. Flere af disse ligger forskanset oppe i terrænet, mod eventuelle angribere, eller vejrmæssige forhold. Oraibi er en af de ældste byer i USA. Husene, der er bygget af kvindelige Hopier er lavet af sten og ler. Idag er der kun ruin rester tilbage og stedet kaldes Kykotsmovi, der betyder bakken med de ødelagte huse.

 

En periode i 1200 tallet, forsvandt Hopi ud af Arizona, bla. sammen med Navajo stammen. Man mener, at en langvarig tørke tvang dem på flugt, eller en neuklearvinter, forsaget af vulkans aktivitet, var årsagen. I 1500 tallet blev stammen opsøgt af spanierne der kom sydfra, men de fortrak sig, da de ikke fandt guld i området. Hopierne slap billigt, for deres naboer Navajo og Apache der levede i det nordlige Texas, lå i mange år i brutal krig med de spanske besættere der kom fra Mexico.  

Forholdet til Navajo indianerne er venskabeligt, trods årelang uenighed om territoriets grænser.

Rejser man rundt i området ser man ingen tegn der indikerer grænserne mellem de to stammer. Her er endeløse rækker af Mesas. Tok-pai-la kalder Hopi det.  

 

Hopi samfundet er matrilineære. Det vil sige at manden gifter sig ind i kvindes klan og dennes arv og sociale status. Man anses iøvrigt først for gift, når parret får børn. Hopi kvinder med "majs ører" (ligner Mickey Mouse), viser at hun er ugift, men har haft menstruation. 

 

Hopi stammen er især kendt for deres fredelige optræden og deres spirituelle dyrkelse af Kachina.

Den spirituelle udfoldelse bygger på naturreligion, hvor man tilbeder naturen, f.eks solen, som man ser som kilden til al liv. Fællesskabet er centralt og man holder kultfester der styrker dette. Relationerne er vigtige for stammen og de beskriver de tætte bånd som onkel/nevø forhold.

 

Festerne præges af dans, trommerytmer og man er iklædt farverige dragter og hovedbeklædning. Af og til ser man den vovefulde Snake Dance, hvor levende klapperslanger holdes fast med munden, mens der danses.  

Hopierne mener, at deres guder lever på toppen af San Francisco Peek, bjerget hvorfra man menes at kunne se helt til San Francisco.

"Der er ikke noget så veltalende, som en klapperslanges raslen", gammelt indiansk udtryk.

 

At deltage i kultfesterne er betingelse for at høre med i fællesskabet. Her genskabes kosmos gennem orden og harmoni og man går sammen fremtiden trygt i møde. Ånde ånder holdes væk af de uhyggelige Kachina masker man bærer ved disse fester. 

 

De udskårede Kachina masker og Kachina dukker er en central genstand i Hopis spirituelle ritualer og forståelse. Kachina indeholder noget overnaturlig og overtroisk. Kachi betyder "åndens far, eller liv. Der findes forskellige Kachinas, der repræsenterer forskellige åndelige værdier og funktion. 

Man tilbeder ting, ikke personer. I ritualerne indgår hellige elementer som f.eks majskolber, der symboliserer mad og overlevelse.  

 

Kachinas kan være ånderne af guder, naturlige elementer eller dyr, eller de afdøde Hopi forfædre. Denne dyrkelse stammer helt tilbage fra de første indianere, de såkaldte Puebloans. Kristendommen er i øvrigt ikke ukendt for Hopi stammen og man er idag også påvirket af denne.

 

Ca. 15000 Hopier bor idag i det varme og støvede reservat, hvor de lever af turisme og håndværk. Arbejdsløsheden er på næsten 50 %. Turismen er et valg med blandede følelser, men nødvendig for deres økonomi. Besøger man Hopi, vil man møde et venligt folk. Faktisk har Hopi folket kun deltaget en enkelt krig, gennem hele dets historie. Det var, da spanske præster i 1700 tallet søgte at etablere deres religion i området. 

 

Kun de færreste finder vej til reservatet, der rummer en seværdighed i verdensklasse. Gentager, i verdensklasse. Blue Canyon er et af de flotteste steder har har set i USA. For at se området, må man have tilladelse, samt have en lokal guide med. Lefthanded Hunter, alias Gary T’so er den bedste guide på de kanter. Kontakt mig på mail, hvis du ønske kontakt med ham.

 

Tilladelse fåes via Hopi Cultural Center på Second Mesa på Hwy. 160, der indeholder et lille hotel, værksted og museum. GPS har det svært med adressen. Kør blot til Second Meza og spørg, hvis du ikke finder den. GPS: 35°50'37.0"N 110°31'46.6"W

 

Man kan besøge smukke Blue Canyon, eller opleve Hopi landsbyerne, hvis man er med en Hopi guide.

 

Amerikanske indianere afviser muligvis at blive fotograferet, fordi de tror på, at et spejl ikke afspejler virkeligheden, men en persons sjæl. Et billede, der tages med en genstand, der i høj grad benytter sig af spejle, kan derfor medføre, at sjælen indfanges og slavebindes.

Sommetider gælder disse begrænsninger kun for spædbørn og børn, fordi deres sjæle er sårbare og nemmere kan forlade kroppen. Ved store Powwows lader indianere sig dog fotografere. En god regel er at spørge om lov. 

 

Se også:

Tæt på finder man også Coalmine Canyon og Ha Ho No Geh, der begge er elsket af professionelle fotografer og geologer. Disse to områder ligger dog i Navajo territorie. 

Se min guide til indianerreservaterne.

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Tag evt. en overnatning i Hopi reservates eneste hotel. drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Hopi Culture Center i Second Mesa er samlingssted for stammen. drivingusa.dk

Tag evt. en overnatning i Hopi reservates eneste hotel.

© Drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Hopi Culture Center i Second Mesa er samlingssted for stammen.

Typisk hjem for Hopi folket, i skærende kontrast til den smukke natur.

Typisk hjem for Hopi folket. www.drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Blue Canyon i Hopi reservatet. drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Rejseskribent MIchael Bo Christensen, fra www.drivingusa.dk i Blue Canyon, Hopi Reservatet

Blue Canyon kan ses, men kun med guide. Anbefales stærkt.

© Drivingusa.dk

På arbejde i Blue Canyon, med Hopi guiden "Lefthanded Hunter".

Kun få turister i Hopi Reservatet. drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Blue Canyons utrolige natur, nød jeg i stilhed. Vi var de eneste besøgende.

Hopi reservatet ligger kun 2 timer fra Grand Canyon. drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Hopi reservatet ligger kun 2 timer fra Grand Canyon.

© Drivingusa.dk

Hopi reservatet. drivingusa.dk

Blue Canyon spejler sig i vandet.

bottom of page