top of page

Shafer Trail

Utah

Ruten er på Top 3 over farligste veje i USA.

“Det tør jeg ikke”, var min første tanke, da jeg første gang så ned på Shafer Trail.

 

Jeg stod på Shafer Viewpoint i Canyonlands nationalpark og så ned på denne markvej, der snoede sig langt ned i dybet. Vejen, hvis man kan kalde den det, er smal og giver ikke plads til 2 biler alle steder. Glem alt om rækværk og chancen for at overleve, hvis det går galt. 

 

År senere står jeg ved Jeep udlejningen hos Canyonlands Jeep Adventures i Moab, for at leje en dyt der kan fragte mig rundt i baglandet af Canyonlands, herunder Shafer Trail. Som co driver, har jeg Tom Andreasen, en gæv fynbo, fra Vejle med. Han er gæst på min rejse og ved næppe hvad han har sagt ja til. 

Firmaet der lejer os Jeepen er meget grundige. Hver eneste lille ridse bliver pertentlig optegnet og jeg underskriver en kontrakt, der pålægger mig 3.000 dollars i selvrisiko, hvis jeg laver nye skader. Fremgangsmåden er en god måde til, at få lejerne til at passe godt på køretøjet.

 

Ruten er lagt på forhånd. Moab - Gemini Bridges - Dead Horse Point - Canyonlands. Tilbage ad

Shafer Trail - Musselman Arch - Thelma & Louise Point -Potash Road - Moab.

 

Generelt er alle vejene godt skiltet, så det var nemt at finde rundt. Jeg havde desuden GPS tracket de vigtigste punkter. Udlejningsfirmaet gav os tillige et fint katalog over de bedste trails med. 

 

Fra Hwy. 191 faldt vi hurtigt ruten mod Gemini Bridges og kort efter befandt vi os faretruende tæt på kanten mod indfaldsvejen til Moab, der lå flere hundrede meter under os. Kort efter kom vi ned i mere sikre områder, bortset fra de små åbne Buggy Jeeps, der ustandselig kom fræsende rundt i de mange sving. 

 

Det er første gang jeg kører en 4WD Jeep med høj undervogn, men jeg finder hurtigt ud af hvad den kan, hvilket kort kan beskrives med et “Alt”!. Jeepen vil gerne fremad og efter en lille time, når vi frem til Gemini Bridges. Vi parkerer Jeepen og går den korte sti ned til de 2 naturskabte broer, der smukt pynter landskabet. 

 

Derefter går det op til Dead Horse Point, der, efter min mening, har områdets flotteste udsigt. Dead Horse er en statspark og kræver betaling. Man kan således ikke bruge årskortet fra nationalparkerne, skønt Canyonlands nationalpark ligger få miles væk. 

 

Vi fortsætter til Canyonlands, men nøjes med at se flotte Mesa Arch, da et uvejr nærmer sig. Tanken om regnskyl på Shafer Trail er ikke hvad jeg har bestilt, for mange af Utahs dirtroads bliver ofte til “brun sæbe” i forbindelse med regnvejr. Vi kaster os derfor straks ud i nedstigningen på Shafer, hvilket er lig med et fald på 500 meter over en enkelt mile. På vejen ned møder vi ca. 10 modkørende. Når man skal forbi hinanden er tungen lige i munden og man har det bedst, hvis man selv har den inderste position. Et par gange tænker jeg på, hvad jeg har rodet mig ud i. En frustreret modkørende skælder mig ud, da han mener jeg fylder for meget. Jeg gætter på, at han også føler sig lidt presset. 

 

Efter lidt tid går det bedre og jeg får overskud til at videofilme. Vi drejer fra mod Musselman Arch og bevæger os ud på endnu en omgang kun-et-spor-hold-tungen-lige-i-munden-kig-ikke-ned-og-bare-der-ikke-kommer-modkørende-vej. Ruten er en del af White Rim Trail. Vil man køre den i sin fulde længde, kræver det en overnatning i telt elller i bilen, for vejen ender blind.

 

Gør et kort stop ved Musselman Arch og fotograferer og kører ind på Potash Road, der skal bringe os tilbage til Moab. Potash tager ca. 3 timer at køre, inklusive stop. Vi kører helt til kanten af Coloradofloden og gør talrige foto stop. Her er ubeskriveligt flot, stille og remote. 

 

Filmkendere vil sikkert genkende stedet hvor Thelma & Louise, i slutscenen kører ud over kanten og vælger døden, frem for et liv i fængsel. Et smukt sted at dø, kan jeg tilføje.

 

Vi er lidt presset på tid, for Jeepen skal afleveres til tiden og vi skal selv vaske den inden afleveringen, så Canyonlands Jeep Adventures kan tjekke den på buler og ridser. Jeg sætter derfor turbo på og har det som en på 16 år, mens fynboen får rystet indvoldene godt og grundigt. 

 

Gør blandet andet stop ved de farverige saltudvindings anlæg, der ligger ved Potash Road. Fra toppen af Canyonlands ligner de blå svømmebassiner. 

 

Vi kører langs Coloradofloden, forbi Corona Arch trailhead, tilbage til Moab og finder en vaskehal. 

Prisen for lejen var 230 $+ udvidet dæk og vinduesforsikring, benzin ialt ca. 300$.    

 

Se også:

Burr Trail

Moki Dugway

Moab

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Shafer Road i Canyonlands, Utah.jpeg

© Drivingusa.dk

Shafer Trail har et højdefald på 500 meter, på en enkelt mile.

Michael Bo Christensen, fra Drivingusa.dk.jpeg

© Drivingusa.dk

Drivingusa.dk fyldte 3 år, så dagen blev fejret med en "drengetur" på Shafer.

Potash Road i Canyonlands.jpeg

© Drivingusa.dk

Området langs ruten er en naturoplevelse i særklasse. Stille, remote og overvældende.

Shafer View Point i Canyonlands.jpeg

© Drivingusa.dk

Fra Canyonlands kan man se ned i dalen, hvor Shafer bugter sig.

Gemini Bridges i Canyonlands.jpeg

Gemini Arch har to store arches ved siden af hinanden.

© Drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

bottom of page