top of page

Hawaii

Road to Hana

Hawaii

Klik på kortet

Vorherre nikkede selvtilfreds, da arbejdet med at forme de frodige øer han havde placeret ude midt i stillehavet, var næsten færdigt. Som for at sætte prikken over i’et anbragte han en håndfuld vulkaner på øerne og lod en finger ridse rundt i den enorme vegetation, så vandet kunne finde vej og skabe overdådige vandfald undervejs. Han dryssede de smukkeste blomster ud over hele området og beskuede sit værk. Måske skal jeg kalde det for Paradis, tænkte han.

Først langt senere, i 1778, kom opdagelsesrejsende Thomas Cook forbi og navngav øen Sandwich-øerne efter en af sine sponsorer. Senere blev det til Hawaii, der betyder ø-gruppe.

På Hawaii øerne, der er en del af de polynesiske øer, praktiserer man  “Ho’oponopono" der handler om tilgivelse og forståelse imellem mennesker. Man ser sygdom som et resultat af dårlige menneskelige handlinger. Derfor må man i praksis udvise godhed, oprigtighed og høj moral. Der er ikke tale om en egentlig religion, men snarere en kærlig livsanskuelse.

Måske er det derfor, at mange elskende tager på romantisk rejse eller honeymoon på øen. Romantikken har i al fald gode kår, for så smuk en ramme kan ikke undgå at bevæge en. Hvem ønsker ikke at starte ferien med at få en blomsterkrans om halsen og et “Aloha”, der betyder et “kærligt velkommen”.

Dog er tidligere tiders blomsterpiger iklædt bastskørter og bikinitop et sjældent syn, men du kan selv købe blomsterne for 25$ i lufthavnsbutikken. USA’s 50. stat er ikke billig. Læs New York priser! 

 

I skarp kontrast til romantikken, ramtes øen en tidlig morgen 7 december 1941, af et japansk overraskelsesangreb, der sendte USA ind i 2. verdenskrig. I Honolulu kan man se USS Arizona Merorial Monument

 

De 4 største øer.

Der er ikke mange skyer på himlen på Hawaii. Vandet er varmt og stranden er…. sort, eller rød fra lava aflejringer. Her findes strande i alle farver og med 130 øer ialt, er der nok at tage af. 

Kauai er karakteriseret ved sine smukke klippekyster, afslappende strande og øgruppens eneste flod, Wailau River.

Oahu. Her findes de største bølger og er et paradis for surfere, f.eks legendariske Banzai Pipeline, hvor bølgerne kan blive op til 15 meter. Nybegyndere bør komme i sommermånederne, hvor bølgerne er lavest og turisterne færre. 

Maui er strand, strand og atter strand. 45 km hvide, sorte og røde strande.

Hawaii Big Island er den største af øerne  og her kan du se nogle af verdens mest aktive vulkaner.

 

Øerne byder på mange vandreture, f.eks i bambusregnskoven Pipiwai Trail, med en 4-5 timers tur, der ender ved det 120 meter høje Waimoku vandfald.

 

Besøg Hawaii Volcanoes National Park og se Kilauea vulkanen, der har været aktiv siden 1983. 

 

Se også: Lassen Volcanic National Park, Californiem.

En rejsevant familie fra Beder, Rikke og Klaus Krogsgaard og deres to børn på 13 og 18, gæstede i 2015 øerne Maui og Oahu. 

Road to Hana.

Gæsteartikel af Rikke & Klaus Krogsgaard, Beder.

Vi stod tidligt op og var på farten allerede ved syv tiden, inden vejen blev for trafikeret. Vi havde glædet os meget til denne dag, hvor vi skulle køre den berømte “Road-to-Hana”. Ruten er en 80 km lang Scenic Drive til Hana på Mauis østkyst. 59 broer og 620 vejkurver. Det tager sin tid når der er maximalt 25 miles hastighedsbegrænsning. Efter Hana er vejen virkelig dårlig og smal nogle kilometer, men derefter bliver vejen fin og kan du fortsætte rundt om Haleakalà National Park, der ligger midt på øen og videre mod lufthavnen i Kahului.    

Vi gjorde stop ved mageløse “Seven Pools” (Oheó), et område med vandfald i mange niveauer, der danner store bassiner (pools) hvor folk bader og hygger sig. Vi havde taget badetøj og badesko med, hvilket var godt, for klipperne var temmelig skarpe.

 

Inden turen til Hana gjorde vi holdt ved den sidste tankstation, en Shell, og købte et kort med en CD, der fortæller hvilke stop der er på vejen. Cd’en guider dig igennem hele ruten, med et lokalt islæt a la “Når du ser det gule skilt ved kagebutikken skal du dreje til venstre”. På cd’en er der indlagt ca.40 stop.

 

Du bør især se Twin Falls, Garden of Eden, Honomanu Bay og Upper Waikani Falls. Se her.

Ruten er meget varieret. Du kommer til smukke vandfald, strande med sorte klipper og betagende bølger og et væld af mange flotte planter og blomster. Der er masser af steder hvor det er muligt at tage en dukkert, svømme ind i grotter og bade i det reneste bjergvand. Undervejs er der boder med frisk frugt fra folks baghave. Du ved hvorlangt du er kommet, når du ser skiltet “Halfway to Hana”,en lille by hvor man kan tanke op med mad og vand.

Turen er smuk, og vi kører på kanten af vejen det meste af turen. Claus har smilet lige siden damen hos biludlejningen opgraderede os til en Cadillac Escalator. Bilen har kamera på alle sider, Head-up display og sidespejle der advarer om blinde pletter. Det vibrerer på hans lår hvis han er for tæt på autoværnet, der adskiller vejen og afgrunden ned mod havet, der troligt følger vores dagsrejse. 

Senere kommer vi højt op i bjergene hvor der er en fantastisk udsigt over paradiset Maui. Husk også at køre lidt væk fra vejen når man er nede ved vandet. Her fandt vi små boder der f.eks solgte friskbagt Bananabread, en mellemting mellem Banankage og franskbrød. Prøv det!

Der er mange flotte steder på Maui. Besøg f.eks Big Beach der ligger i Makena Beach State Park. Her er der hvide sandstrande så langt øjet rækker og kun få turister. En livredder holder øje med de badende gæster, som har kastet sig ud i de endeløse rækker af bølger, der har samme slags blå farve som dem man kun ser i turistkatalogerne. 

Oahu

Vi flyver dagen efter over på Oahu i en fyldt Boing 767. Turen tager kun 35 minutter. Vi tager turen ud til North Shore og parkerer bilen ved det hvide plankeværk (du ved hvor det er når du er der), og gik ned på stranden. På stranden møder vi George. George er 90 år og hvilken fantastisk ældre herre. Han går lidt langsomt, sådan som gamle skildpadder gør, men svømmer fantastisk erfarer vi da vi lidt senere møder ham i det lave vand, hvor han svømmer ganske tæt på børnene og os. 

Hanauma Bay

Vi snorklede på fantastiske Hanauma Bay. Her møder man fisk i alle regnbuens farver. Snorkeludstyr kan lejes på stedet.

 

Med en klar forventning om at komme igen, forlod vi vorherres stedfortrædende paradis. Aloha Hawaii. Vi ses.

Tip. 

Der lukkes kun et begrænset antal gæster ind hver dag på Hanauma Bay. Når parkeringspladsen er fuld lukkes der for adgang. For at få adgang til revet, skal man se en video om hvordan man "opfører" sig i vandet og på revet. 

Generelt er der mange surfere på Oahu. De ligger hele dagen i bugten og venter på bølgerne. Kør ind og betragt dem når de kommer ridende på deres bræt.

Tip:

Det er dejligt at bo på Resort, men ofte ligger det langt væk fra alting.  

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Big Beack i Maui, Hawaii, Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© Rikke & Klaus Krogsgaard

God plads på Big Beach på Maui. 

Surfere i Oahu, Hawaii,Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© Rikke & Klaus Krogsgaard

Surfernes paradis på Oahu, her skildret som statue i Honolulu.

Keopuka Rock Overlook. Hawaii,Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© Rikke & Klaus Krogsgaard

Keopuka Rock Overlook.

Hanauma Bay, Hawaii. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© Rikke & Klaus Krogsgaard

Hanauma Bay. 

Ka'anae Peninsula, Hawaii, Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© Rikke & Klaus Krogsgaard

Ke'anae Peninsula. 

Fisk på Hawaii. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© Rikke & Klaus Krogsgaard

USA har kun Florida og Hawaii, hvis man vil på badeferie.

Skildpadder på Hawaii, Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© Rikke & Klaus Krogsgaard

På North Shore passer frivillige godt på at "George" ikke generes af turisterne.

© Rikke & Klaus Krogsgaard

Surfin' Hawaii. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© Jytte Qvist

Hawaii, Surfernes paradis.

Cd guide til Road to Hana, Hawaii, Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© Rikke & Klaus Krogsgaard

Køb cd'en der guider dig hele vejen hos Shell, lige før ruten starter.

bottom of page