top of page

Washington DC. I Magtens centrum

Klik på kortet

Washington

Stor guide til hele byen.

  "  Hele gruppen går ud af det blå værelse og videre ind i det ovale kontor. Det er vildt at være her. Jeg kigger rundt og konstaterer; det ér rundt ! Præsidenten er her ikke. Han er ovenpå. Secret Service har visiteret os hele 3 gange.

Vi går udenfor. Vicepræsidenten taler med en reporter. Jeg går hen og lytter med. Jeg kunne røre ham, hvis blot jeg strakte armen ud. Jeg var pænt imponeret den februar dag i 1976 ". 

 

Jeg drømmer stadig om en gentagelse, men 1600 Pennsylvania Ave, èr nærmest umulig at komme i nærheden af. Verden er blevet en anden. Lige nu er mit ønske også på "stand by".

For at komme ind i Det Hvide Hus, skal man, som dansker, ikke kun ansøge via den danske ambassade i Washington. Man skal også have selve ambassadøren med. 

Byen har ingen egentlige højhuse. Det har i mange år været en populær myte, at ingen bygninger måtte være højere end regeringsbygningen Capitol. Symbolikken er let at se, men fakta er, at Capitol kun den 5. højeste og Washington Monument er med sine 169 meter, kun den 2. højeste.

 

Gratis Smithsonia museer.

Man kan ikke undgå at støde på navnet Smithsonian, når man besøger byens museer. Det er den engelske videnskabsmand James Smithson, der står bag de mange museer.

 

Han skænkede hele sin formue, på en halv million dollars, til Washington DC., med ønsket om, at man brugte pengene på museer, der skulle oplyse og uddanne amerikanerne. Han betingede sig, at museerne skulle være gratis at besøge. Det er de stadig.

 

Han døde i 1829 og nåede aldrig at sætte sin ben i USA. I første omgang takkede staten nej til donationen. Man ville ikke tage imod almisser fra en englænder. Vreden mod den engelske kolonisering og nedbrændingen i af byen i 1814, var stadig stor på det tidspunkt. Først i 1846 accepterede byen, at modtage pengene.

Byen Washington.

Da de 13 østlige stater i 1776 slog sig sammen, i et United States of Amerika, ønskede man at etablere en regeringsby. De 13 stater, ville alle gerne være regeringsby og dermed få større indflydelse. For at modvirke dette, valgtes området ved Potomac floden, hvor kun få indianere boede og som lå midt mellem nord og syd staterne. Det første hus man byggede var Det Hvide Hus. Byen kaldte man for Federal City. Regeringsbyen. Franskmanden Pierre-Charles L´Enfant blev valgt til at lave byplanen og Washington er således den eneste storby i USA der er planlagt, før den blev bygget. Capitol var langt mindre, da den kun skulle servicere 13 stater mod de 50, man har idag. Da byen blev indviet i år 1800, fik byen navnet Washington, for at ære den første præsident. George Washington nåede dog aldrig at bo i byen. 

 

The Mall.

I centrum af byen ligger The Mall, midt i det grønne område. Stedet der har været vidne til landets forandringer er "nationens baghave" og et spejl på dets historie. Regeringsbygningen Capitol, Washington Monumentet, Det Hvide Hus og Abraham Lincoln Memorial er alle grundstammen i The Mall.

 

Her ser man straks Washington Monumentet, der er lavet af 40000 sten og er den højeste fritstående obelisk i verden. Grundet reparation er den lukket et godt stykke ind i 2019. Når det igen er åbent, bør man stille sig i køen og få byens bedste udsigt. Man kan bla. se direkte ned i Det Hvide Hus have.

 

Capitol regeringsbygningen, med kongressen og senatet i distriktet Columbia (DC), ligger for enden af The Mall. Tag på en rundtur i Capitol og får indsigt i den amerikanske historie. Der er rundvisning hver 10 minut og for at komme ind skal man reservere en plads til rundvisningen. Denne er gratis. Som udlænding, kan man komme ind at se kongressalen, men man skal bede om det ved skranken, hvor man får sin billet. Husk billed ID. 

 

Bag Capitol ligger Supreme Cort, hvor højesteretsdommerne dømmer sager fra de enkelte stater. På hverdage kan man besøge retten og overvære arbejdet.

 

I den anden ende af The Mall, ser man det mægtige Abraham Lincoln Monument. “Honest Abe”, manden der reddede landet, med ophævelsen af slaveriet, blev USAs 16. præsident. Få dage efter borgerkrigens afslutning blev han skudt, da han var i teateret. Ironisk nok, havde han selvsamme dag givet ordre til dannelsen af Secret Service, der idag beskytter præsidenten. 

På monumentet ses 2 berømte taler. Hans indsættelsestale og den berømte Gettysburg tale, han holdt ved slutningen af borgerkrigen, hvor han brugte ordlyden “Vi er alle født lige”. Med talen ønske Lincoln at slå sortes rettigheder fast. Fra trappen kan man se ud over den store Reflection Pool, som man kender fra præsidentindsættelser, demonstrationer og film. 

 

En del af The Mail omfatter flere mindesmærker for krige, USA har været en del af. Mindepladser for 2. Verdenskrig, Korea- og Vietnamkrigen, finder man her. Ved Vietnam Memorial er navnene på de 15.278 faldne indgraverede i den 75 meter lange væg. Trods de mange turister der går forbi, er her en trykket stemning. Stilheden er idag nærværende og respektfuld, men under Vietnamkrigen var lydtrykket højt, fra de mange demonstranter. Krigens efterladte lægger stadig blomster og personlige effekter ved deres kære. National Parks Service indsamler disse og registrerer dem og samlingen har passeret 400.000. 

 

Det Hvide Hus, er desværre lukket for udlændinge. Fra den nordlige side ses dagligt demonstranter og turister side om side med talrige og svært bevæbnede Secret Service agenter. På højre side ligger West Wing, hvor Det Ovale Værelse er. Den store 4 etagers midterbygning er The Residence, hvor præsidentfamilien bor på øverste etage. Under jorden er The Situation Room, der er beregnet til krisestyring. I East Wing har First Lady sine kontorer. Huset har 35 toiletter, pool, supermarked, bowlingbane, frisør, læge og tandlæge. Fra syd ser man den store have, hvorfra præsidentens har helikopter transport. 

Vil man gerne vide mere om Det Hvide Hus, bør man gå i Det Hvide Hus visitorcenter, der ligger øst for boligen. 

 

Gratis museer.

På The Mail finder man gratis museerne Kunstmuseet, Naturhistorisk museum, Den amerikanske histories museum, Native indian museum, Air & Space museum, Holocaust museum, Sculpture Garden, African Art museum, Asian Art museum, Det nationale arkiv, Printing & Gravring bureau m.m. Sidste skud på stammen er African American Culture & History museet. Det er særdeles svært at få billet til denne, da den er meget populær. Book online i god tid, eller mød op kl 13 på hverdage.

Tag gerne børnene med på museum, for amerikanerne er gode til at gøre det spændende for børn.   

    

Byen er fyldt med mindesmærker.

Washington er byen, hvor man hylder sine helte, de faldne, de særlige og de der fortjener at blive husket.

 

Martin Luther King National Monument ligger smukt ved floden og mange af hans berømte citater, er indprentet i de store stenblokke. King var USAs store borgerrettighedsforkæmper og stod for en ikke-voldelig-kamp for sortes rettigheder. Han fik herfor Nobels fredpris. King organiserede kampen mod Montgomerys bussystem, i protest mod raceopdelingen af pladserne i busserne. Højesteret endte med at forbyde denne opdeling. Pressen, partierne og mange hvide var på Martin L. Kings side i kampen for sortes ligeret, men da King gik imod Vietnamkrigen og sortes fattigdom, mistede han opbakning hos de hvide. Han organiserede i 1963 en march mod Washington, for at sætte fokus på sortes vilkår og det var ved denne lejlighed han holdt talen med de berømte: “I have a dream”.  King blev i 1968 myrdet af en snigskytte.

Tæt herpå finder man en hyldest til Franklin D. Roosevelt. Han blev valgt hele 4 gange som præsident og er således den længstsiddende præsident. Han var præsident under 2. Verdenskrig og under den store depression i 30érne, der skabte enorm arbejdsløshed. Hans “New Deal” reform satte langsomt gang i økonomien. Han skabte bla. Civil Conservation Corp (CCC), der fik til opgave at lave infrastruktur og visitorcentre i nationalparkerne. For 30$ om måneden udførte unge mænd fra storbyerne dette arbejde, men skulle sende de 25$ tilbage til familien, for at understøtte økonomien. Ordningen var meget populær og vi andre kan nyde deres arbejde, når vi idag besøger nationalparkerne. Roosevelt ville næppe været blevet valgt, hvis TV var opfundet. Da han havde polio, var han meget afhængig af en kørestol. 

 

Thomas Jefferson Memorial.   

Thomas Jefferson. USAs 3 præsident og Udenrigsminister i den første regering, har sit eget memorial lidt uden for The Mail. Det vil sikkert have passet ham godt, for han havde svært ved at begå sig, i det politiske Washington, med alle dets stridigheder og politiske rævekager. 

Jefferson var manden bag uafhængighedserklæringen og frihedsrettighederne “Bill og Rights”. Originalerne kan ses på National Archives, på Constitutions Ave. Loven fyldte kun godt en A4 side, men da den nåede kongressen, havde man 88 ændringsforslag, herunder at sorte ikke skulle have samme rettigheder. Reformens frihedrettigheder betød dog bla. pressefrihed, retten til at sige hvad man vil, retten til at søge lykken og ikke kriminalisere sig selv. Jeffersons kone døde i forbindelse med fødslen af deres 6. barn. På hendes dødsleje lovede han aldrig at gifte sig igen. Jefferson holdt løftet, men havde et årelangt forhold til en af hans slaver, med hvem han også fik 6 børn. I hans regeringstid fordoblede han USAs størrelse, da han opkøbte et stort område af USA, der tilhørte Napoleon. Thomas Jefferson døde 4 juli, på det 50. år for USAs uafhængighed.   

 

Arlington kirkegården, ligger på den anden side af Potomacfloden, på højen, hvor landets helte, præsidenter og faldne mindes med hvide gravsten. Her ligger der tusindvis af døde, på lange rækker i det store område. Kennedys grav, med den evige flamme og mindet om den ukendte soldats, er flittigt besøgt. Hver halve time, døgnet rundt, er der vagtskifte ved Den Ukendte Soldats mindested. Det forventes, at man rejser sig i respekt og undlader at tale, spise, drikke, ryge eller tygge tyggegummi, under vagtskiftet. Det forlyder, at vagtskiftet blev opretholdt 11 september 2001, trods angrebet på Pentagon, der ligger kun 1 kilometer derfra. 

 

En nikkel, en dime og en quarter.  

Da jeg i 2018 besøgte Arlington, var det ikke på grund af ovennævnte. Efter lang tid søgen fandt jeg endelig mindestenen jeg søgte, i Sektion 3, Nr 1730. Her ligger Charles Young var den 3. sorte officer der blev optaget på officerskolen Westpoint Academy. Han var søn af slaver, der flygtede fra deres plantage. Da man ikke ønskede, at han skulle have hvide under sig, oprettede man en sort enhed. 9. kavaleri blev således ledet af Charles Young. Alle soldaterne var sorte og bla. Crow indianerne kaldte dem for Buffalo soldiers. Betegnelsen var ikke så meget på grund af hudfarven, men fordi soldaterne var meget svære at nedkæmpe. Crow måtte bruge mange pile, hvis de ville nedlægge en “Buffalo Soldiers”, på samme måde som med en buffalo, der måtte have 15 pile, før den blev nedlagt. Efter krigen blev Charles Young sat til at bevogte bla. Yosemite og Sequoia Nationalpark. Parkerne var udsat for krybskytteri, træfældning, guldgravere og vandalisme. De var fredede, men ikke beskyttet. Helt uhørt blev han den første sorte, der blev leder af Sequoia Nationalpark i Californien. Inden han nåede at blive forfremmet til general, blev han sendt på pension. Det gjorde ham så vred, at han red den lange vej til Washington, for at protestere over dette. Han nåede at blive oberst. Da jeg besøgte hans grav på Arlington, lagde jeg en lille sum mønt på hans sten. Traditionen kræver at man lægger en nikkel, hvis man kendte personen. En dime hvis man var i samme kompagni og en quarter hvis man var der da han døde. 

Jeg lever ikke op til disse kriterier, men viste min respekt for en usædvanlig mand, der passede godt på de nationalparker, jeg holder så meget af.

 

Printing & Engravring er stedet hvor USA får trykt sine penge. Tag ind og se produktionen af millioner af dollars. Der er rundture hver 15 minut. Fri entre. Det er en god ide, at hente billetter tidligt på dagen, da der ofte er udsolgt. Kl 10 hentede jeg billet til kl 14.15. Rundturen er en sjov og anderledes oplevelse.   

 

Tag cyklen.

Selvom mange af de populære attraktioner ligger relativ tæt, er en cykel et godt valg, når man vil rundt i byen. Som i mange andre storbyer, er cykeludlejningen sat i system. Her findes cykelparkerings øer, hvor man sætter sin cykel og tager en ny cykel når man skal videre. Byen har ikke så mange cykelstier, men det er tilladt at cykle på de brede fortorv, der præger byen. Hjelm er ikke inkluderet. Tag trygt børnene med på cykel.

Kronologisk ruteforslag til en hel dag på cykel:

Start ved Det Hvide hus, Washington Monument, 2 verdenskrig Memorial, Reflektion Pool, George Washington Memorial, Korea Monumentet, Vietnam Monumentet, Martin Luther King Monument, Franklin Roosevelt Monument, Jefferson Monumentet. Frokost på Wharf Waterfront. Arlington kirkegården og slut ved Iwo Jima Memorial. 

Betalings museer

Spy Museum er et hit hos børn fra 10 år og op. 

Ford Teateret hvor Abraham Lincoln blev myrdet, er idag en fredet bygning. Hver 30 minut, kan man se teateret og få hele historien med. Få dage efter borgerkrigen afslutning, gik Lincoln i teateret for at se farcen “Min amerikanske kusine”. Han var sent på den, da han ankom og forestillingen stoppede op og folk klappede af præsidenten, der denne dag var uden sin livvagt fra Pinkerton Detective Agency. Skuespilleren John Wilkes Booth havde dannet en gruppe, der skulle dræbe Lincoln, vicepræsidenten og udenrigsministeren samme aften. De var vrede over krigens udfald. Kun Booth få held af sit forehavende, da han skyder Lincoln i hovedet. Booth flygter og præsidenter bæres ud af teateret og over vejen, hvor The Petersen boede. Her dør USAs 16. præsident næste morgen. Efter en stor menneskejagt, omringes Booth flere dage senere og bliver skudt i hovedet, næsten samme sted som Lincoln.  

 

Udkanten af byen. Et tiltrængt getaway.  

Georgestown området byder på små hyggelige butikker i lav bebyggelse. Tøj, restauranter og specialbutikker præger området. Mange danskere shopper tøj her. Gå ned til vandet og spis aftensmaden ved Potomacfloden. Her er der havnestemning, på den gode måde. Herfra kan man se Watergate Hotel og kulturcenteret Kennedy Center, der dagligt har program af høj kvalitet. Bemærk, at der ikke går metro til denne del af Washington. Bussen fra The Mall til Georgestown tager 20-25 minutter.

 

Ved Wharf Waterfront tæt på Jefferson Memorial, ligger fiskehandlerne og fiskerestauranterne tæt. Her er der maritimt miljø og jeg anbefaler gerne området, til f.eks en hyggelig frokost, eller en sejltur. 

 

Dupont Circle ligger midt i ambassadernes kvarter. Her finder man lave huse, små butikker og hyggelige madsteder. 

Tag på rundtur i Pentagon, USAs forsvarsministerium. Besøget kræver, at man bestiller tid online og at man har sat sig ind i besøgsreglerne. 

Til og fra lufthavnene.

Fra Reagan lufthavnen, der ligger tæt på byen, går der konstant metro til Washington.

Dulles internationale lufthavn ligger ca. en times kørsel fra byen. Ved metrostationen Rosslyn, går der lufthavnsbusser hvert 20 minut. Både metro og bus er nemt at navigere i. Køb evt. et metro/bus kort, der kan tankes op.

Mad og hotel.

Byen har ikke ret mange fastfoodrestauranter. Derimod findes her mange gode restauranter, der betjener de mange politikere, regeringsansatte, lobbyister og NGOér fra hele verden. Det ses på menukortet og tildels på prisen. Storbyer er som regel dyre. Til gengæld er de fleste seværdigheder gratis. Washington er som by præget af store firkantede bygninger, men her er ingen skyskrabere. Jeg anbefaler, at man bor centralt, gerne tæt på en metro.   

TIP:

Oplev Eastern Market der afholdes daglig (minus mandage) bag Capitol Hill. Her kan du købe mad, kunst, samleobjekter, håndværk  m.m.

Tag er en togtur til New York, på kun 4 timer.

Se også:

Mount Rushmore. De 4 præsident hugget ud i sten.

Tidsforbrug: 3 dage

Capitol Hill. www.Drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Capitol, med kongressen og senatet. 

© Drivingusa.dk

Koreakrigens mindesmærke i Washington. www.Drivingusa.dk

© Karen Qvist/ Drivingusa.dk

Krigsmonumenterne er mange. Her for Koreakrigen.

Lincoln munument i Washington. www.Drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Abraham Lincoln Monumentet, ved Reflection Pool.

Vietnam Memorial i Washington.

© Drivingusa.dk

Vietnam Memorial. Det er svært ikke at blive påvirket på dette sted.

Dinosarus skelet. www.Drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Masser af dyr og Dinosaurus på Naturhistorisk museum.

Demonstration ved Det Hvide Hus. www.Drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Demonstranter og turister ved Det Hvide Hus.

Rundtur i Capitol Washington. www.Drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Capitol rummer masser af historie, om det unge land.

Statuer i Washington. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© Drivingusa.dk

Washington er Monumenternes by. Her Iwo Jima Monument.

Roosevelts New Deal. www.Drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Roosevelts "New Deal", skulle give job til de mange arbejdsløse, i 30´erne.

Arlington kirkegården i Washington. www.Drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Arlington Cemetery. Her ligger Kennedy familien og 290.000 andre.

Taxation without Representation. www.Drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Vi betaler skat, men har ingen folkevalgte repræsentanter, lyder budskabet.

Indianer museet i Washington. www.Drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

På Native Indians museum mødte jeg en indianer der hedder Jensen. De hvide europæere gav mig navnet, sagde han undskyldende. 

Ford teater hvor Lincoln myrdes. www.Drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Ford teater, hvor Abraham Lincoln blev myrdet.

Martin Luther Kings mindeplads i DC. www.Drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Martin Luther Kings Memorial ligger smukt ved floden med kirsebærtræerne.

Spisesteder i Georgestown. www.Drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Del 1. "The Mall"

Del 2. "Rundt om byen"

Georgestowns waterfront er et meget populært.

Naturhistorisk museum i Washington. www.Drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Smithsonian museum. Her en hval på Naturhistorisk museum.

Del 3. "På museum"

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Taxa i Washington DC. www.drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Byens Yellow Taxi er lyserøde.

Sund morgenmad i USA. www.Drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Byen har ikke mange fastfood restauranter. Her god og sund morgenmad.

Charles Young, Buffalo soldiers. Arlington. www.drivingusa.dk

Charles Young, blev leder af "Buffalosoldiers" og af nationalpark i Californien.

bottom of page