top of page

"Bette Elvis" i Graceland.

Der findes mange grunde til at rejse til USA. Naturen, storbyerne, nationalparkerne. Alle grunde er lige gode.

Her er beretningen om Carsten, kaldet  “Bette-Elvis” fra Århus, der i en alder af 63 år, forfulgte sin egen grund til at besøge det store land mod vest, da han trådte ind af døren i Graceland.

 

Vi skruer tiden 55 år tilbage. Til det lille hjem i Sct. Paulsgade i Århus.

Bladene er sirligt lagt i bunke. I rækkefølge. “Elvis Monthly” årgang 1961, købt i kiosken på Bruuns bro, var ikke alle-mands-eje.

“De var dyre og min mor var forfærdet over de mange penge jeg brugte på Elvis ting. Jeg havde et hav af fotos og plakater. Jeg har dem endnu”, fortæller Carsten og finder store kasser frem, fyldt med Elvis scrapbøger, der med stor kærlighed og omhu er sat flot op. Er man en dedikeret fan, eller ikke! Han har passet godt på samlingen af merchandise, der også rummer et “VIP Entrance” skilt til Graceland, samt en mindre sten. Den vender vi tilbage til.

 

“I skolen kaldte alle mig for “Bette Elvis”, men det var ikke drilleri. Jeg var nok nærmere lidt stolt over det. Jeg havde jo hele pakken, med anderumpe og Elvis hår, singler og LP plader og jeg fulgte med og kendte alle sangene".

 

Der var dog en enkelt ting der manglede, hvis man ville være rigtig fan. Autografen! En stykke papir, hvorpå kongen af Rock N’ Roll personligt havde skrevet sit navn, til en hengiven fan på kun 8 år. Det måtte han bare have.

 

Carstens faster hjalp ham med brevet til Elvis. På terrassen i kolonihaven fik han møjsommeligt sat brevet sammen. Han skrev:

 

Bette Elvis brev til Elvis

Kære Elvis.

Jeg syntes du er rigtig god. Jeg kan godt lide dine sange og dine plader og dit tøj og dit hår. Jeg kender alle dine sange. Mine venner kalder mig for Bette Elvis. Vil du ikke sende mig din autograf, men du må love mig at det er dig der laver den og ikke en af dine tjenere.

Kærlig hilsen Carsten

 

Dagene gik og postkassen blev checket flere gange dagligt, for det brev der aldrig kom. Lang tid senere kunne han læse om alle de sække med fanpost Elvis dagligt fik. Carsten har tit haft lyst til at købe en autograf, men en sådan er ikke lige konens ønske. Han har engang set en der kostede 45000 kr.  

 

Carsten lovede sig selv, at han en dag ville han tage rejsen til det store land og “mødes” med Elvis. I sommeren 2014, tager han og konen omsider afsted. Memphis, Tennessee.  

Natten tilbringes naturligvis på Heartbreak Hotel. Nu skal det være. VIP entrebilletten hænger om halsen, da han om morgenen ankommer til Graceland i den hvide bus, der fragter VIP gæster til hovedbygningen. Der er kø ved hovedindgangen. Foto kø! Alle vil naturligvis fotograferes med Graceland som baggrund. Carsten går ind ad den store dør og lige netop i det øjeblik, følte han sig meget lille og ydmyg.   

 

Indenfor står Elvis' stue intakt. Det sorte flygel står midt i stuen og guitaren ligger henslængt i Elvis' sofa. På rundvisningen ser man bla. spisestuen, hvor han har spist med familien og de venner, der boede fast på Graceland. Køkkenet, hvor bedstemor Minni May lavede hans livretter og som dannede rammen om natlige hyggestunder. Man ser billard stuen med den lille tilhørende bar, der hænger sammen med  the ” Jungleroom ”, et opholdsrum hvor Elvis indspillede sin sidste LP, Moodie Blue. I tilbygningerne er der fyldt med glasmontre med de mest kendte kreationer, Elvis bar ved koncerter eller på film. Det er f.eks hans bryllupstøj, instrumenter og indrammede udklip med historier og begivenheder fra et rigt liv. Væggene er plastret til med et hav af indrammede LP plader, Platin og guldplader fra gulv til loft der vidner om store salgstal. G.I. Blues lå på hitlisten 111 uger i træk.  

 

Elvis var glad for biler og motorcykler og der er et specifikt museum til hans samling. Her står "The pink Cadillac". Elvis ejede tillige to jetfly som kan ses i samlingen.

 

Graceland er idag, ud over at være stedet hvor Elvis boede, også et kendt gravsted. “The Meditation Gardens”, som Elvis anlagde, sikkert uden tanke for at det en dag skulle ende som sådan, er et fredfyldt sted hvor hans mor, far, bedstemor og han selv ligger begravet.

 

“Jeg har virkelig tænkt mange gange på hvordan jeg ville reagere, når jeg en dag stod her foran hans grav", fortæller Carsten. "Nu hvor jeg var der, tænkte jeg på hvor tæt jeg var på ham. En meter. Kun en meter. Jeg tænkte på brevet jeg havde sendt ham. Det var overvældende og følelserne gav da også efter. Da vi forlod Graceland så jeg en sten som stak op af græsset. Der var jord fra Graceland på den. Jeg har den stadig".

 

Er man Elvis fan og kommer til Memphis, skal man også se hans fødehjem i Tupelo, et par timers kørsel sydøst for Memphis. Det fortæller historien om hans fattige opvækst, hvor vandet til husholdningen blev hentet i en nærliggende flod. Familien tapetserede væggene med avispapir, for at holde på varmen om vinteren og tog det af om sommeren, for at få lidt vind gennem huset.

 

Sun Records

Sun Records, hvor Elvis indspillede sine første sange, f.eks Thats Allright og Mystery Train, står der endnu, og bruges stadig som studie ved særlige lejligheder. Carsten fortæller: "Vi blev vist rundt i det lille studie. Det var meget autentisk og så ud som jeg havde forestillet mig".

 

På gulvet var der sat 3 krydser med tape, der indikerede hvor Elvis, guitaristen Scotty Moore og bassisten Bill Black skulle stå, når de indspillede. Der kom der en tåre i den ene øjenkrog, erkender Carsten. "Guiden gav os et levende indblik i Sun Records historie. Der har været mange gennem Sun studierne bl.a. Howlin Wolf, Johnny Cash, Jerry Lee Louis og U2".

 

 " Da rundvisningen var slut, blev vi spurgt om der ikke manglede noget. Jo da! Den originale mikrofon, som blev brugt til indspilningen af Thats Allright. Vi måtte bare love ikke kysse eller slikke på den, sagde guiden drillende. Jeg tog opfordringen op og greb mikrofonen".

 

Der er som sagt mange grunde til at besøge USA. “Bette Elvis” havde en gammel aftale med sig selv, om at mødes med en. Om denne står der skrevet på mindepladen i baghaven: He was a precious gift from God.

 

Elvis Aaron Presley:  8.1.1935 - 16.8.1977

“The King” indspillede ca. 600 sange, men skrev ingen selv. Han fik sin gennembrud i 1956 i Steve Allen Show. Indspillede flere film, f.eks Blue Hawaii. På samme ø gav han i 1973 den berømte koncert “Aloha from Hawaii”, der var den første tv optagelse, der blev sendt live over hele verden.

Elvis døde kun 42 år gammel, sandsynligvis af pillemisbrug.

 

Graceland, som han købte for 102.000 $, er indrettet som museum og besøges årligt af 600.000. Det ligger på Elvis Presley Blwd, tæt på Mississippi floden hvor hjuldamperne stadig sejler.

 

Tip:

Kommer du til byen så besøg Beale Street. Her er der dagligt masser af livemusik, bla. på B.B.Kings Blues Club.  

 

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Brevet til Elvis. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Kun 8 år gammel, skrev Carsten til sit idol.  (modelfoto)

Graceland. Elvis Presley's hjem i Memphis. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© Carsten Kusk

Graceland ligger på Elvis Presley Blwd. i Memphis

Elvis' gravsted i Memphis. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© Carsten Kusk

Et følelsesladet øjeblik for en dedikeret fan, at stå her ved Elvis grav.

Elvis's dagligstue i Graceland. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© Carsten Kusk

Inside Graceland, efterladt som det stod, mens kongen levede.

VIP billet til Graceland. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

VIP gæst fra Danmark. Den gule sten stammer også fra Graceland.

Carsten Kusk i Sun Records, Memphis. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© Carsten Kusk

"Bette Elvis" fra Århus, med Elvis' mikrofon i hånden, i Sun Records. 

bottom of page