top of page
P1030981
P1030984
P1030978
P1030979
P1030956
P1030945
P1030958
P1030950 (1)
P1030954
General Custers gravsten, Roadtrip ruter og nationalparker i USA

Little Big Horn Battlefield National Monument

Montana

Natursynet (animisme) afspejles ofte i navnene. Dog ikke "Bad Soup". 

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Klik på kortet

Little Big Horn Battlefield. Roadtrip ruter og nationalparker i USA
Millitær gravplads Little Big Horn, Roadtrip ruter og nationalparker i USA

Efter længere tids søgen, fandt General Custer og hans mænd fra 7. kavaleri endelig hvad der så ud til at være Sitting Bull og Lakotaindianernes lejr. Han bestemte sig for at angribe ved daggry.

 

Custer ville gerne fremstå som en helt, da han agtede at stille op som demokratisk præsident kandidat og havde medbragt en journalist, der kunne skildre hans militære evner og sejr over indianerne. 

Custer havde tidligere stået i spidsen for kampe med indianerne, men i de fleste tilfælde, var det mest kvinder og børn han havde ladet dræbe, mens deres mænd var på jagt.

Custer delte straks sine 700 soldater op i tre kompanier og sendte dem hurtigt afsted. Hvad han imidlertid ikke vidste var, at Sitting Bull havde slået sig sammen med bla. Crazy Horse, Cheyenne, Sioux og var mindst 1500 indianere samlet.

 

Kampen tog det meste af dagen og talrige soldater begik selvmord, for at undgå en smertefuld død. Et faktum, der fik de angribende indianere til at standse op, i forbløffelse.  

General Custer og 268 soldater og 50-80 indianere døde på den ellers så smukke bakke der idag kaldes "Little Big Horn Battlefield", eller "Custers last stand". 

Der er rejst mindesten på de steder hvor soldaterne blev fundet døde. Indianerne tog deres døde med, som var deres skik og brug.  

 

Custers lig blev senere fragtet til West Point hvor han fik en statsbegravelse. Langt senere har historien revurderet og Custer og hans indsats ses idag som en skamplet i den amerikanske historie.

For indianerne var det en stor sejr. De havde ventet på hævn over Custer, der i årevis havde massakreret stamme efter stamme. På dagen var de dog slet ikke klar over, at "manden med det lange hår" General Custer var blandt de dræbte.

Danskere deltog.

Mindst 7 danskere deltog i slaget om Little Big Horn. Fire af disse døde sammen med Custer og ligger begravet på højen. Her finder man Christian Madsen, William Teeman, Charles Siemon og Bent Siemonson. 

Efter der var blevet fundet guld i Black Hills var bla. Sioux indianerne under hårdt pres fra Custer.  

Regeringen i Washington lavede ialt 371 traktater med forskellige stammer, men brød dem alle. Få år senere havde de fleste stammer overgivet sig. Sitting Bull var flygtet til Canada. Han vendte hjem år senere og overgav sig. Han rejste rundt med Buffalo Bill og hans Wild West Cirkus, for at skaffe penge til reservatet. Han blev dræbt i 1890, da politiet ville anholde ham. Han ligger begravet i "Standing Rock" i Sioux reservatet, North Dakota.

 

Ud over at være et mindesmærke for slaget, er Little Big Horn samtidig en militærkirkegård for døde eller faldne soldater over en lang periode og fra mange krige.  

I området lidt fra mindehøjen, er der et stort mindesmærke for indianerne. Indianerne kaldte iøvrigt området for Greasy Grass (det fedtede græs).

 

På flere af mindestenene ligger der penge ovenpå. Dette skyldes en militær tradition som betyder.

1 cent= Vi var i samme kompani

1 dime= Jeg kendte dig

1 quarter= Jeg var der da du døde

    

Et sted står der skrevet: "Little Big Horn, et sted der maner til eftertanke...."

GPS: 45°34'13.6"N 107°25'52.6"W

Crazy Horse var slagets store kriger. Der findes ingen fotos af ham, da han ikke ønskede kontakt med hvide, om hvem han sagde: "Hvis vi bliver på den side af strejen er der fred, men går vi over, slår I os ihjel. Jeg vil ikke have noget at gøre med jeres dødslinjer". Crazy Horse blev slået ihjel i fangenskab i Fort Robinson. Ingen ved hvor han ligger begravet.

Wounded Knee

15 år senere fik 7. kavaleri hævn over Sioux indianerne, da de ved Wounded Knee i det sydlige Black Hills, slagtede 150, heraf mange kvinder og børn. Massakren blev et af de sidste større slag, mellem hvide og indianere. Kongressen uddelte 26 medaljer for tapperhed, udvist ved Wounded Knee, af 7 kavaleri. Man kaldte det et slag, men det var en massakre, da indianerne var afvæbnende, da soldaterne åbnede ild.

 

Hvis man ønsker at besøge mindesmærket ved Wounded Knee, må man forberede sig på mødet med Pine Ridge reservatet, der er USAs fattigste område. Det ligger lidt syd for Badlands nationalpark.

 

Tip:

Big Horn National Forest er en større bjergkæde beliggende mellem Yellowstone og Black Hills. Skal du i den retning, så tag Hwy. 14. Der er utrolig smukt.

Se min guide til indianerreservaterne.

Se også:

Når man er kommet ned af bjerget, bør man se Devils Kitchen området, ved byen Greybull. 

Kort forinden kan man i nabobyen Shell se fodspor fra dinosaurus. 

Besøg Crow reservatet, der ligger ved Big Horn Canyons, sydvest for Little Big Horn. 

© drivingusa.dk

© drivingusa.dk

© drivingusa.dk

© drivingusa.dk

© drivingusa.dk

General Custer sidste slag. 

Crazy Horse og Sitting Bull lokkede Custer i baghold. 

Little Big Horn. Et sted der maner til eftertanke.
Området er også en militær begravelsesplads for faldne soldater.

Man kan godt forestille sig den historiske dag, når man står der.

Indianernavne på mindesten i Big Horn

© drivingusa.dk

Danskere deltog i slaget, på hærens side. Fire af den ligger begravet på højen.

bottom of page