top of page

Acadia National Park

Maine

Skærmbillede 2024-01-07 kl. 21.54.32.png

På den amerikanske østkyst nordligste hjørne ligger staten Maines eneste nationalpark. Parken var den første nationalpark, der blev grundlagt øst for Mississippifloden, og er i dag den eneste nationalpark i de 6 stater, der tilsammen udgør New England.

 

Mount Desert Island og talrige mindre øer danner ramme om parken, der især er kendt for sin unikke 100 km kystlinje og sin brede vifte af diversitet. 

 

Området var oprindeligt wabanaki-indianernes naturlige levested. Wabanaki betyder “daggry folket”. I 1800 tallet kom englænderne hertil, hvilket i 1776 førte til dannelsen af de 13 stater, der forenede sig i De Forenede Stater (The United States).

 

Det var imidlertid rigmandsfamilier som Ford, Vanderbilts og Rockefellers der blev interesseret i området og de byggede boliger på de smukke øer. Senere donerede flere af dem deres landområder til fredning og banede dermed vej for at etablere et nationalt monument i 1916. Denne blev opgraderet til egentlig nationalpark i 1929.

 

For at komme til parken, skal man over Trenton Bridge, der er øens eneste adgangsvej. Herfra vælger mange at køre til Bar Harbor, der er en hyggelig og maritim atlanterhavsby. Her finder man masser af restauranter, barer, forretninger og talrige bådture udgår herfra. Den berømte Maine Lobster smager næppe bedre end her. 

 

Tidevandet skaber en naturlig bro

Når tidevandet er lavt, kan man gå over til den lille ø kaldet Bar Island. Ruten, der også kaldes for Bar Island Land Bridge, starter på byens nordside (gps 44.391519, -68.209988). På øen kan man nå op til et udsigtssted, inden man vender om. Sørg for at komme tilbage i god tid, for der er 9 timer til næste lavvande.  

 

Fra byen udgår den populære 43 km lange Park Loop Road, der går forbi øens bedste attraktioner og vandreruter. Man kan også blot køre ruten og nyde parken fra dets talrige udsigtssteder.

 

Park Loop Road

#1 Boulder Beach gps. 44.315510, -68.191224. 

Her kommer morgenfriske fotografer for at få et billede af de runde sten, der bliver som guld i morgenen stråler  

# 2 Precipice Trail gps. 44.349438, -68.187940

Denne trail går i højden og kræver en del af de der tager turen. Har man ikke højdeskræk og vil man gerne udfordre sig selv, er denne trail lige sagen.  Den kan vandres/klatres på to forskellige ruter på henholdsvis 2 km (2 timer) eller 6 km (3 timer) km. 

 

# 3 Sand Beach gps. 44.329987, -68.184007 

Parkens eneste sandstrand, hvor man kan bade i fred og ro, for vandets højeste temperatur (august) er på 15 grader. Alternativt kan man gå på opdagelse i vandkanten, når tidevandet trækker sig tilbage.

 

# 4 Beehive Trail

Trailhead har samme p-plads som Sand Beach. Vandreruten er på 2 km og går i højden, hvor der blandt andet skal klatres på de jernbøjler, der sidder fast i klipperne. Turen er ikke velegnet for folk med højdeskræk og må anses for at være i kategorien krævende. 

  

# 5 Otter Cliff gps 44.310808, -68.189828

Her klatrer man op på den flotte klippe, og nyder udsigten over havet. På dage med bølgebrus sprøjter bølgerne op over klippen og skaber dramatiske scener, når vand møder land

 

# 6 Thunder Hole gps. 44.321022, -68.189335

Her er der ofte en del besøgende, som vil opleve lyden af torden, når bølgerne slår ind i hulen, der ligger lige under vandkanten. Det bedste tidspunkt er 2 timer før højvande. Spørg på visitor-centeret, hvor den aktuelle tid er.

 

# 7 North East Harbor gps. 44.294038, -68.287653 

Denne by er mere eksklusiv og stille, hvis man sammenligner den med Bar Harbor.  

 

# 8 Bass Harbor Lighthouse.

På den sydvestlige side af øen, ligger et af Maine’s få fyrtårne og denne kan man nå i bil. Man kan dog ikke komme op i tårnet.

 

# 9 Jordan Pond gps. 44.321056, -68.251619 

Tag en 5 km vandre tur rundt om den idylleriske sø og samle appetit til et besøg på Jordan Pond House, der serverer god fisk fra havet.

 

# 10 Cadillack Mountain gps. 44.352663, -68.224632

Bjerget er den amerikanske østkysts højeste (470 m) bjerg. Udsigten herfra lokker mange besøgende, især ved solopgang, hvor solens stråler i vinterhalvåret, før noget andet sted, rammer det amerikanske fastland. Kom mindst en time før solopgang hvis du vil have en p-plads. Vær opmærksom på, at parken i perioder kan have indført adgangsreservation til bjergtoppen. Se deres hjemmeside, eller på min faste opdatering på nationalparker, med krav om adgangsreservation.

 

Sidst i september, eller i starten af oktober, er et godt tidspunkt at besøge parken, der har 4 millioner besøgende (2021). 

 

Acadia National Park er oplagt, hvis man kører New York - Niagara Falls.

 

Se også: 

Watkins Glen State Park

Letchworth State Park

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Maine's højeste punkt, hvor solopgangen rammer USAs fastland.

Maine's højeste punkt, hvor solopgangen rammer USAs fastland.

Populære Bass Harbor Lighthouse, Acadia.

Populære Bass Harbor Lighthouse. Foto Diana Robinson

På toppen af BeehiveTrail.

På toppen af BeehiveTrail. Foto David Fulmer

Lavt tidevand skaber dagligt en landbro til Bar Island.

Lavt tidevand skaber dagligt en landbro til Bar Island. Drew Tarvin

Eagle Lake ligger lidt vest for Bar Harbor. Foto: NPS

Bubble Rock kom med istiden.

Bubble Rock kom med istiden. Foto: David Fulmer

Acadia National Park er statens Maine eneste nationalpark.

Acadia National Park er statens Maine eneste nationalpark. Foto: NPS

bottom of page