top of page

Lassen Volcanic Nationalpark. Opkaldt efter dansker.

Klik på kortet.

Californien

4 timers kørsel nord for San Francisco, ligger Lassen Volcanic National Park.

 

Peter Lassen fra Danmark

Området har fået navn efter den danske smed og dansk-amerikansk pionér Peter Lassen, fra Farum. I 1840 kom han til det nordlige Californien.

Da Californien på det tidspunkt tilhørte Mexico, var Peter Lassen således illegal emigrant. I Alto Californien som staten i begyndelsen af 1800 tallet blev kaldt, boede der kun 5-6.000 spansk/mexikanere og ca. 1000 europærer.

 

Til gengæld boede der mange indianere og Peter Lassen var på særdeles god fod med Yana, Yahi, Maidu og Atsugewi stammerne. I ensomme perioder af hans liv, var det netop indianerne, der var hans eneste kontaktflade.  

Peter Lassen ankom til Californien på det rigtige tidspunkt og lavede mange forretninger med guldgravere og nybyggere der strømmede til, især efter guld fundet ved Sutters.

 

Guldfundet gjorde det af mange flere af indianerstammerne, hvoraf er helt uddøde. I Susanville bor der en gruppe fra Atsugewi folket.

 

Den driftige smed havde en savmølle, en melmølle, et stenbrud, en sølvmine, en guldmine, samt en vingård. Når han havde bygget en forretning op solgte han den og startede en ny.

I 1846 besøgte selveste Kit Carlson og Kaptajn John Fremont ham i Californien. De var antageligt i området for at forberede krigen mod Mexico, der resulterede i at Californien blev indlemmet i USA. Carlson havde været hovedperson i navajo-indianernes tvangsflytning og Fremont var en dygtig kortlægger. Talrige steder bærer deres navne.

Da præsident Bill Clinton var i Danmark nævnte han 4 danskere der havde særlig betydning for USA. Kirkegaard, Grundtvig, Blixen og Peter Lassen. 

Peter Lassen er ikke kendt i Danmark, men i Californien mindes han mange steder. Flere steder bærer idag hans navn, herunder nationalparken, Lassen National Forest, Lassen Trail, skoler, veje og institutioner. 

 

I 1859 blev han skudt at en ukendt person, da han var på udkig efter en sølvmine i Nevada. Han ligger begravet i Susanville. På hans gravsten står der, at han blev dræbt af indianere, men en af hans medrejsende Lemericus Wyatt var under stærk mistanke for mordet, men blev aldrig dømt.

I Susanville ligger Lassen Historical Museum, hvis man vil vide mere og uden for byen finder man hans gravsted. 

Hvad skal man se i Lassen Volcanic National Park?

Området hed først Lassen Peak Forest Preserve, men da der begyndte at komme vulkanudbrud mellem 1914 - 1921 udnævnte præsident Theodore Roosevelt området som nationalpark.

 

Lassen Volcanic Nationalpark er ikke så stor og kan ses på en enkelt dag. 

 

Oplev de kogende mudderhuller og den karakteristiske stank af svovl (læs rådne æg) der bobler op fra Sulphur Works og Bumpass Hell. Sidstnævnte Kendal Bumpass var i 1864 på tur i det, for ham, ukendte område, da han faldt i et af de kogende svovlhuller. Uheldet betød, at han mistede det ene ben. Fra sin sygeseng råbte han skældsord ord mod dette helvedes sted. Navnet Bumpass Hell blev derfor hængende. Området er et “must see”, hvis man er på Lassen Nationalpark. Turen er på 4,5 km t/r.    

 

Et andet “must see” er Lassen Peak. En 5 miles t/r vandretur op til toppen af bjerget, er forbeholdt de seje, der til gengæld får en fantastisk udsigt som belønning. Tag den først på dagen og sørg for vand og snaks.

 

Kings Creek Falls Trail er en 3 kilometers tur, der også kan anbefales. Vandfaldet der ligger for enden af stien, er virkelig turen værd. Man skal være omhyggelig med at holde sig på de afmærkede stier i hele området.

 

Generelt minder Lassen Volcanic Nationalpark lidt om Yellowstone Nationalpark, dog væsentligt mindre og uden geysere og bisons. Til gengæld er her store og flotte skovområder med mange højtliggende søer som f.eks Lake Helen og snoede veje, der med 45 miles som max. hastighed, tvinger en til at slappe af og nyde turen. Forskere forventer nye udbrud inden for et par hundrede år. 

 

Besøg Cinder Cone vulkanen, der ligger en times kørsel fra Lassen visitorcenter. Her kan du tage dine børn med ned på bunden af en 30 meter dyb vulkan. Det vil de syntes om. Trailhead starter ved Butte Lake Ranger Station og er på 7 km. Se Link.

På vejen til Cinder Cone, bør man stoppe og se Subway Cave Lava Tubes grotten.

 

Området er ikke vinterlukket, men store snemængder spærrer som regel parken fra nov-juni. Check vejr link.

Se også:

I Lassen National Forest, der ligger op af nationalparken, kan man se Subway Cave grotten.

Er man på vej nordpå, bør man se Crater Lake National Park.

Tidsforbrug: En dag

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Bumpass Hell. Lassen Volcanic National Park

© Drivingusa.dk

Her i Bumpass Hell, mistede navngiveren sit ene ben.

Lassen Volcanic National Park

© Drivingusa.dk

Lassen Volcanic Nationalpark er opkaldt efter danske Peter Lassen.

Lake Helen, Lassen Volcanic National Park

© Drivingusa.dk

Der er mange højtliggende søer, som Lake Helen.

Lake Helen, Californien

© Drivingusa.dk

Mt Lassen i baggrunden.

Lassen Volcanic National Park i Californien

© Drivingusa.dk

Nationalparken har talrige søer.
Mt. Lassen, Lassen Volcanic National Park

© Drivingusa.dk

Mt. Lassen er over 3 km og kræver sine ben.
IMG_8905.jpeg

© Drivingusa.dk

Nationalparken er endnu ikke så kendt af danskerne. 

Enge i Lassen Volcanic National Park

© Drivingusa.dk

Parken har også engområder som denne.
Peter Lassen lægger navn til amerikansk nationalpark.
Eneste portræt der findes af Peter Lassen. 
bottom of page