top of page

Kasha-Katuwe Tent Rocks NM

Klik på kortet.

New Mexico

Særpræget fotogen park, nær Santa Fe.

Området er desværre lukket indtil videre. For at komme dertil skal man igennem det indianske "reservat" Pueblo de Cochitis. Indianerne er bekymrede over antallet af turister der kommer hertil. Siden år 2000 er antallet 6 doblet. Monumentet der blev monument for at beskytte det, er nu i fare for at lide skade på grund af turisme, hvilket i sig selv er et paradoks. Jeg følger situationen. 

De fleste kalder blot Kasha-Katuwe Tent Rocks National Monument, for Tent Rocks. Jeg gør, for letheds skyld, det samme. Publoindianerne kaldte dem for “White Clifs”, de hvide kløfter.

 

Området, der ligger 60 km sydvest for Santa Fe har disse karakteristiske telt lignende spir. Forstenede telte kan man sige. Deres udformning ligner ikke noget man ser i andre områder der er præges af hoodoos stenformationer. 

 

Deres unikke form og områdes skønhed, blev bemærket i Washington. Således blev området erklæret for nationalt monument, af præsident Clinton, kort før han gik af. Med udnævnelsen hører lovgivning, fredning og tilsyn med området. 

 

Tent Rocks er som et udendørs laboratorium, hvor man kan opleve de geologiske processer, der former naturlandskaber over tid. De kegleformede klipper er resultatet af vulkanudbrud, der fandt sted for 7 millioner år siden. Efterfølgende har vind, vand og vejrets skiften påvirket klipperne der bla. er formet af aske og tuf.

 

Havde man haft en timelab video fra perioden, ville denne have vist dramatiske scener fra det vulkanaktive område, der i 1300 tallet affolkede hele regionen. Enten på grund af ekstrem tørke eller vulkanaske der mørklagde området i hele 30 år. Man mener, at denne tørkeperiode fik Pueblo indianerne i nærtliggende Mesa Verde til at flygte. 

Hoodoos uden cap

Over tid har de skrå hoodoos mistet deres karakteristiske “cap”, som man eller så ofte ser. “Caprocks”, kaldes de. De forsvandt med regn, sne og laviner, der så at sige opløste dem.De flotte hoodoos er op til 30 meter høje og en gave til alle med et kamera.

 

Oppe i terrænet, lige før den lange slot canyons, ser man det 320 år gamle træ, der står med sine forvitrede rødder og man undres over, at det kan holde sig oprejst. 

 

Området har 2 vandreture, hvoraf jeg kun tog den der gik i højden, hvilket også er den mest populære.

 

Disse snævre kløfter er utrolig smukke. I samme sekund man er ude af disse, åbner landskabet sig op og man må kigge opad, hvor de utrolige hoodoos kommer en i møde. Lidt efter  kommer man hen til et udkigsområde, hvor Tent Rocks kan ses fra oven. Er man ikke til de sidste, lidt stejle stykke, kan man nyde Tent Rocks herfra.

 

På toppen kan man se  lang væk og nyde New Mexicos flotte natur og se ned på de mange grupper af "telte".

 

Ruten op til toppen er ikke for gangbesværede. Er der mange mennesker, er der ofte flaskehalse på de smalle stier oppe i terrænet. 

 

Den anden rute er en 2 km langt loop, der går rundt om den centrale nederste del af området. 

 

Området har mange gode udsigtssteder, så stop op og nyd udsigten. Højeste punkt er 1951 meter og højdeforskellen er over 200 meter. Der opfordreres på skilte til, at man har styr på børnene. 

 

Kom tidligt er en anden opfordring, for New Mexico er et varmt sted at være på vandring. Tent Rocks har toiletter, uden træk og slip, men ellers intet andet. Parkering er en prøvelse, hvis her er mange mennesker. Medbring din egen mad, for man kan intet købe.

 

Parken er ikke så stor, så man kan sagtens nå at se det meste af den på 3 timer.

 

Med så unik en natur, er her naturligvis optaget film. Sciencefiction serien Earth 2, er tildels lavet her.  

 

Bemærk, at området har lukkedage og vinterlukket. Se BMLs link, øverst.   

 

Tidsforbrug: En halv dag

Se også:

Bandelier National Monument 

Nærtliggende Santa Fe er en smuk by, især den gamle del, hvor man bla. finder USAs ældste hus. 

Byen er New Mexicos hovedstad og grundlagt af spanske kolonister i 1610. Først i 1912 kom den ind under USA. Byen har et stort udbud af kunst og kultur.

 

Det vidste jeg ikke:

New Mexico har trods sit lidt grå udseende, masser af overvældende naturområder. Ah-shi-sle-pah, Bisti Badlands, Bandelier, Plaza Blanca, Fallen Timber, Ship Rock, Chaco Culture National Historical Park, El Malpais, White Sands, City of Rock og Carlsbad Caverns

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Tent Rocks, er en af New Mexicos naturperler. www.drivingusa.dk

Tent Rocks, er en af New Mexicos naturperler.

Tent Rocks, er resultatet af store vulkan aktiviteter i regionen. www.drivingusa.dk

Tent Rocks, er resultatet af store vulkan aktiviteter i regionen.

Tent Rocks, ligner telte. drivingusa.dk

Tent Rocks, ligner telte.

Tent Rocks, ligger ganske tæt på Santa Fe.

Træet er 320 år gammelt, hvilket undrer en, når man ser dets rødder.

Bill Clinton udnævnte dette Nationale Monument. www.drivingusa.dk

Bill Clinton udnævnte dette Nationale Monument.

New Mexico har mange naturoplevelser. www.drivingusa.dk

Området er en del af indianerstammen Pueblo de Cochiti

Kasha-Katuwe Tent Rocks i New Mexico

Bemærk, at området er vinterlukket.

Forfatter til "Det vilde USA", Michael Bo Christensen.

Jeg er på vej op gennem en fin slot canyon.

Kasha-Katuwe Tent Rocks. www.drivingusa.d

Vejen op, går gennem en fin slot canyon, der slutter ved spidsen af "teltene"

bottom of page