top of page

Death Valley

National Park.

Rekorder i Ørkenen

Californien

Klik på kortet

Under jordens overflade i dødens dal.

Min egen video fra 2017

Varmen i Death Valley, var omend ikke kogende, så på den pæne side af 45 grader. Det var dog langt fra den varmeste dag. Historier om biler der er brændt sammen i området, er stærkt overdrevet, men firmaer som Cruise America (Mobilhomes) yder hverken hjælp eller erstatning, hvis man strander i Death Valley og Roadbear RV tillader slet ikke kørsel om sommeren.  

Insekternes reaktion kan fortælle noget om varmen. Fluerne flyver ikke, men nøjes med at gå, da varmen vil skade deres vinger og nogle biller lægger sig på ryggen, for at køle deres fødder.

Området kan med fordel ses i vintermånederne, hvor varmen er behagelig. Fra marts til maj kan man opleve forårets flora. Nationalparken byder på mange naturfænomener og historiske begivenheder man bør se:

Badwater Basin

Badwater Basin er en endorheisk indsø i Death Valley, som ikke har noget naturligt afløb. Resultatet heraf betyder at der sker en ophobning af salt, fordi vandet forsvinder, da det fordamper i den varme ørken.

Navnet “Badwater” indikerer at vandet ikke kan drikkes. Da nogle af de første nybyggere kom gennem området, ville deres muldyr ikke drikke af vandet og heraf kom navnet.  Området er det laveste punkt i Nordamerika, med en højde på 282 fod (86 m) under havets overflade. Ikke langt herfra ligger til gengæld det højeste. Mount Whitney er det højeste i de 48 sammenhængende stater.

 

Oppe fra Dantes Point kan man se ned over området og få et bedre overblik. Herfra kan kan det hvide lag salt, næsten minde om sne, når det ses på afstand.

 

Et populært sted for turister er, at posere foran tegnet der afmærker "havets overflade" på klippen over Badwater Basin. Det er nok de færreste der tænker på, at Death Valley engang var overdækket af vand når man opholder sig i den gloende varme. Endnu mere forunderligt er det, at under området ligger verdens største grundvandsmagasin. Denne svinder dog hastigt for Californien er storforbrugere af vand.

 

Guldgraver mindet på Det Zabriskie Point

Det Zabriskie Point er kendt for sit smukke forunderlige landskab. Det eroderede bjerglandskab er over 5 millioner år gammelt og opstod længe før Death Valley. Ved Furnace Creek Lake dannedes de gullige formationer, som idag er med i et hvert fotoalbum, fra Death Valley. Engang var her frodigt og et stort dyreliv.

Læg mærke til den højeste spids i området. Den er opkaldt efter William L. Manly, der guidede en stor gruppe guldgravere ud af Death Valley under guldfeberen i 1849. Guldgraverne, kaldet Forty Niners (opkaldt efter året 1849 hvor guldfeberen rasede), var strandet i Death Valley og døden nær, da Manly fik dem over et ukendt pas og ned i Californien. Lige da de forlod området, sagde en af guldgraverne: "Farvel Death Valley" og forevigede områdets navn. 

Det Zabriskie Point har lagt navn til flere musik numre og cd’er af bla. U2, Radio Massacre og Pink Floyd.

 

Filosoffen Michel Foucault kaldte sit syretrip på Zabriskie punkt i 1975 for den største oplevelse i hans liv. Måske også det varmeste, kan jeg tilføje.

 

Artist Drive området er skabt af voldsomme vulkan eksplotioner og har efterladt sig de tykkeste klippeformationer med unikke farvemønstre der er et galleri værdigt. Navnet hentyder til at området skal køres og den snoede rute tager kun 20 minutter.

 

Furnace Creek er indbegrebet af en oase midt i ørkenen. Her finder man et stort Furnace Creek Inn Resort, med pools, golfbaner, hotel og spisesteder. Området er også indehaver af rekorden “højeste temperatur i Nordamerika”, med hele 57 ° grader. 

Mesquite Flat Sand Dunes ligger i den nordlige ende af dalen og er næsten omgivet af bjerge på alle sider. Har man aldrig gået i ørkensand, er chancen her, endda ganske tæt ved vejen. Sandklitterne er ofte benyttet af Hollywood, så måske går man i Luke Skywalkers fodspor, for dele af Star Wars, er filmet her. Den største sandklit kaldes for Star Dune. Vindforhold sikrer at denne sandklit altid er den højeste. 

 

Et par kilometer fra Mesquite Flat Sand Dunes, lige uden for Stovepipe (købmand og overnatning)  indgangen til Mosaic Canyon Trail. Vandreruten et godt 2 kilometer og starter lidt kedeligt, men efter lidt tid indsnævres stien og virker næsten slot canyons agtigt, inden man når de flotte mosaik vægge.

 

Golden Canyon trail er en anden oplagt 2 kilometers vandretur med udsigt over de gyldne canyons.

 

NASA løste gåden om Racetrack Playa.

De rullende sten i Racetrack Playa var et mysterium i mange år. Hvordan flyttede tunge sten på over 300 kilo sig i snorligelige rækker på den udtørrede sø i den nordlige del af Panamint Mountains. En gruppe folk fra NASA tog til Death Valley for at finde svar på dette spørgsmål.  

Gruppen fandt ud af at kulden om natten skabte isflager der så at sige fik bunden af stenene til at opføre sig som en kælk og dermed sætte sig i bevægelse, helt op til 6 meter i minuttet. Området hvor dette fænomen, under de rette klimatiske forhold, kan opleves, ligger langt fra alting. 

Fra Stovepipe er der 2:30 times kørsel. Tager man derud, bør man gøre stop ved Ubehebe vulkan krater.

Devils Golf Course ligner naturligvis en pløjemark og er ikke et sted hvor man kan forbedre sit handicap. Vær forsigtig når du går i området. Mange har skåret sig slemt på de grove terræn, eller vredet rundt på foden. 

Trods områdets karakter, findes her faktisk 900 forskellige planter, hvoraf de 21 kun findes her. 

Indianerstammen Timbisha Shoshone har hjemsted i Death Valley.

Tip:

Man overraskes nemt over områdets størrelse, så overvej evt. en overnatning i ørkenen.

Se også:

Alabama Hills

Fossil Falls

Anza-Borrego Desert State Park

Tidsforbrug: 1- 2 dage

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Mesquite Flat Sand Dunes, hvor Luke Skywalker blev filmet.

© drivingusa.dk

Mesquite Flat Sand Dunes, hvor scener til Star Wars blev filmet.

Badwater. Death Valley. MIchael Bo Christensen. www.drivingusa.dk  

© drivingusa.dk

Badwater. Laveste punkt i USA. Saltet er fra den udtørrede sø. 

Artist Drive Palette.

© drivingusa.dk

Artist Drive Palette.

Regn er et sjældent syn i Death Valley

© drivingusa.dk

Under Death Valley ligger verdens største grundvands beholdning.

En sand palette af farver på Artist Drive.

© drivingusa.dk

One Way Drive på Artist Drive.

Devils Golf Course. www.drivingusa.dk

© drivingusa.dk

Jeg træner mit swing på Devils Golf Course.

Det Zabriskie Point med "Forty Niner" helten Manlys Point.

© drivingusa.dk

Det Zabriskie Point med "Forty Niner" helten Manlys Point.

Afstandene er store i Death Valley. www.drivingusa.dk

© drivingusa.dk

Afstandene er store i Death Valley.

De mest sete områder i Death Valley.

bottom of page