top of page

Farverige naturområder
i USA

Det vestlige USA byder på en sand farvepalette af naturoplevelser, der hver for sig, er en lille sensation. Trods deres forskellighed, er årsagen til deres farver den samme, for den amerikanske undergrund rummer talrige mineraler, der skaber de kontrastfyldte farver i klippelagene. Kul, jern, zink, kobber er eksempler på sådanne mineraler.

 

Udformningen af områderne skyldes typisk vulkanudbrud, eller forskydninger af jordpladerne, når magmaen presser jorden opad, som man ser i rigt mål på Coloradoplateauet, der dækker store dele af Utah, Arizona, New Mexico og Colorado.

 

Når jeg står over for disse vidundere, overraskes jeg gang på gang over, hvor isoleret fænomenerne er, i forhold til det omkringliggende landskab. De 11 områder jeg her præsenterer, vil måske ikke syntes bekendte. De fleste ligger dog ret tæt på de store roadtripruter og kan nåes i en almindelig bil, omend man må finde sig i nogle km på grusveje. To af stederne kræver en 4 hjulstrækker.

(klik på de blå links og læs mere om stederne)

Naturens vilde farver

Rainbow Mountains, Arizona

Stedet der ikke har et officielt navn, er en af mine absolutte favoritter. Dels fascineres jeg af farvespektret, men frem for alt nyder jeg at have stedet for mig selv. Jeg har i al fald ikke mødt andre besøgende. Stedet har hverken p-plads, skilte eller anden logistik. Kører man mellem Bryce og Antelope, koster Rainbow kun en omvej på en time t/r på grusvejen House Rock Valley Road. Parkerer på gps: (klik på det blå link) og følg den østlige wash. Inden man kører ind på grusvejen bør man checke vejens beskaffenhed hos visitor-centeret i Kanab.

Som det ses på videoen, havde jeg svært ved at finde stedet.

 

Calhan Paint Mines i Colorado

En times kørsel sydvest for Denver, kan man opleve et sandt skattekammer af farver. Parken ligner ikke noget man ser andre steder og den er tilmed gratis at besøge. Området tager et par timer at opleve. Parkerer bilen ved gps. Er man i området bør man desuden checke Roxborough State Park og Garden of The Gods.

Old Paria, Utah

Ganske tæt på House Rock Valley Roads kører man 9 km nordpå ad en grusvej, til man ser p-pladsen ved Old Paria. Bjergene der er opkaldt efter Paria floden, kaldes også baconbjergene, hvilket er aldeles fair, men også lidt irriterende, for nu tænker jeg på bacon hver gang jeg ser dem. Regner det skal man endelig ikke køre derned, for vejen bliver så glat, at man med garanti ikke kommer op igen.

Crystal Geyser, Utah

Lidt uden for Green River finder man noget så sjældent som en koldvands gejser. Den ligger direkte ned til floden og springer en til to gange i døgnet. Vandet fra gejseren har dannet de vildeste farver, som man roligt kan gå rundt på. Alle biler og mindre mobilhomes kan køre derned, omend vejen ligner et minefelt. Området ligger kun en time nordvest for Arches National Park. Se på kortet hvor det ligger. 

Oregons flotteste landskab

Painted Hills, Oregon

I oktober 2023 kom jeg jeg endelig til de farvede bjerge i Oregon. Området er en del af John Day Fossil Beds National Monument. Painted Hills har 5 hovedområder, som man bør bruge en dag på at se. Jeg havde meget svært ved at få armene ned, efter mit besøg og anbefaler således stedet.

 

Bentonite Hills, Utah. Foto: Amy Washuta

Kun relativ få danskere kører dagsruten Cathedral Valley, der ligger i baglandet af Capitol Reef National Park. Turen er en hel dag på grusvej og kan kun køres i en 4 hjulstrækker (en 5 per. Jeep kan lejes i Torrey for 270$ for en dag). Man starter med at køre ud i selve Fremont River og kort efter forlader man floden og kører op i Bentonite Hills 

Området ligner noget fra en anden planet, så det er en god ide at bruge lidt tid på dette område. Har man en drone, er dette et godt sted, at sende den til vejrs. Dalen rummer talrige naturfænomener bla. den kendte Temple of The Sun.

 

Valley of Fire, Nevada

Statsparken, der ligger 1 time fra Las Vegas er idag kendt og elsket af mange danskere. Jeg har efterhånden gået alle parkens trails og kommer gerne igen, for parken er virkelig flot og særdeles varieret. Seven Wonders trail er meget farverig og rummer talrige naturfænomener.

 

Death Valley National Park, Californien.

Dødens Dal har talrige naturskønne områder og mange overraskes over, at en glohed ørken kan rumme så mange naturfænomener. Farvemæssigt er det dog svært at slå Artist Drive Palette, der, som ordet siger, er en sand farvepalette. Her ligger det

 

Yellow Rock, Utah

Den gule sten er en kæmpe sten uden kløfter, hoodoos eller vegetation. Hvis den 75 km lange grusvej Cottonwood Canyon Road er farbar, kan man køre hertil i en almindelig bil, men check forinden vejens tilstand på Kanab visitor-center. Yellow Rock ligger mellem Page og Kanab. Parkerer her. Fra p-pladsen går man op i området, hvor den sydlige del er den flotteste.

 

White Pockets, Arizona

Dette remote område i Vermilion Cliffs kræver en 4 hjulstrækker og viden om hvordan man kører i dybt sand. Dette ved jeg intet om, så jeg bookede Dreamland Safari Tours i Kanab. Firmaet bragte mig sikkert derud og sørgede desuden for telt, overnatning og bespisning. Området er meget unikt og fotogent. 

Naturfænomener i indianer-reservaterne

Coal Mine Canyon, Arizona

Et af de områder jeg konstant vender tilbage til, er Coal Mine Canyon. Området ligger i navajo-reservatet, syd for Tuba City. I min optik er det ligeså flot som Grand Canyon og du møder møder næppe andre turister på dette vidunderlige sted. Man kan tilgå området fra 2 steder. Den lette og hurtige er ved vejen hvor du drejer fra og tager markvejen 300 m til du når viewpoint. Den anden mulighed er at køre ned i området, hvilket er den fedeste. Regner det så lad være. På venstre side af plateauet ligger Coal Mine Canyon, der kan ses fra talrige overlooks, via små markveje.

 

På højre side ligger Ha Ho No Geh, der betyder “mange vandsenge” og denne kan også beses fra talrige viewpoints. Plateauet har ingen skilte, så følg blot de mange små markveje. Bemærk at man ikke kan gå ned i områderne (der tilhører hopi-indianerne), men må nøjes med at se dem fra oven (der tilhører navajo). Forsiden på min første bog  "Det vilde USA", stammer iøvrigt herfra. 

Corkscrew Pass, Colorado

Fra Million Dollar Highway, bør man tage en afstikker til Corkscrew Pass, hvor de rødeste bjerge lokker besøgende til. Turen, der ikke er for folk med sarte nerver, udgår fra byen Ouray. 

Tekst & foto af Michael Bo Christensen/Drivingusa.dk

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Rainbow Hills i Arizona er noget helt særligt. 

Rainbow Hills i Arizona er noget helt særligt. 

Calhan Paintmines i Colorado er utroligt farverigt område.

Calhan Paintmines i Colorado er utroligt farverigt område, med få besøgende

Tag en kort afstikker til Old Paria, der også kaldes for baconbjergene

Crystal Geyser ved Green River i Utah.

Lidt uden for Green River i Utah, ligger koldvandsgejseren Crystal Geyser.

Painted Hills i Oregon.

Painted Hills i Oregon burde være på alles turliste. 

Bentonite HIlls i Cathedral Valley, Utah

Bentonite HIlls i Cathedral Valley, Utah inkluderer en hel dag på grusveje.

Sarte pastelfarver i Valley of Fire.

Sarte pastelfarver i Valley of Fire.

Artist Drive Palette i Death Valley

Artist Drive Palette i Death Valley er farvet af undergrundens mineraler som fx zink

Yellow Rock ligger ved Cottonwood Canyon i Utah.

Yellow Rock ligger ved Cottonwood Canyon i Utah.

White Pocket i Vermillon Cliffs i Arizona.

White Pocket i Vermillon Cliffs i Arizona, er aldeles unikt 

Coalmine Canyon i navajo reservatet.

Coalmine Canyon i navajo-reservatet.

De røde bjerge i Corkscrew Pass, ved Million Dollar Highway i Colorado.

De røde bjerge i Corkscrew Pass, ved Million Dollar Highway i Colorado

bottom of page